Subotica 90.7 MHz       Sombor 95.7 MHz       Novi Sad 90.0 MHz       Niš 102,7 MHz

Venezuelanska policija prijeti predsjedniku Biskupske konferencije

Venezuelanska policija prijeti predsjedniku Biskupske konferencije

Crkveni predstavnici u Venezueli izloženi su prijetnjama sigurnosnih snaga zbog upozorenja na patnje žrtava katastrofe uoči izbora, objavila je u utorak 16. srpnja KNA.

Agencija prenosi izvješća lokalnih medija, prema kojima je predsjednik Venezuelanske biskupske konferencije nadbiskup Valencije Jesús González de Zárate Salas od policije u području Cumanacoa dobio prijetnje fizičkim nasiljem. Prijetnje su dobili i volonteri Caritasa.

Od nadbiskupa Gonzáleza i suradnika Caritasa zatraženo je da napuste to područje. Vjernici su na to reagirali s ogorčenjem, mnogi od njih izrazili su na društvenim mrežama solidarnost s crkvenim predstavnicima.

Crkva se zauzela za žrtve katastrofalnih odrona tla u Cumanacoi i organizirala pomoć. Oporba u Venezueli tvrdi da socijalistička vlada na čelu s predsjednikom Nicolásom Madurom skriva razmjere katastrofe uoči predsjedničkih izbora koji se trebaju održati 28. srpnja. U odronima uslijed obilnih kiša prema nepotvrđenim informacijama zatrpani su desetci ljudi, a mnogi su ostali bez krova nad glavom.

Venezuela se već godinama nalazi su teškoj gospodarskoj krizi, koja se očituje i u nevoljama s opskrbom. Povjerenstvo Ujedinjenih naroda za ljudska prava izvijestilo je o teškim kršenjima ljudskih prava, poput likvidacija bez suđenja, mučenja i zatiranja oporbe. Međunarodni sud u Den Haagu pokrenuo je istragu protiv Madurove vlade zbog sumnje u zločine protiv čovječnosti. Ona pak odbacuje te optužbe, tvrdeći da je riječ o političkoj kampanji. U proteklih deset godina zemlju je napustilo oko osam milijuna osoba, što čini četvrtinu pučanstva.

18 srpnja 2024

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti