Subotica 90.7 MHz       Sombor 95.7 MHz       Novi Sad 90.0 MHz       Niš 102,7 MHz

Vatikan angažira žene za umjetničko održavanje bazilike sv. Petra

Vatikan angažira žene za umjetničko održavanje bazilike sv. Petra

Dvije mlade povjesničarke umjetnosti s dodatnom obrtničkom izobrazbom novo su pojačanje među zidarima i gipserima u vatikanskoj bazilici svetog Petra, izvijestio je u petak 12. srpnja Vatican News.

Riječ je o prvim ženama u toj ulozi u više od 500 godina povijesti današnje bazilike sv. Petra, priopćio je glasnogovornik o. Enzo Fortunato.

Nakon studija povijesti umjetnosti, 26-godišnja Lisa iz okolice Padove i 21-godišnja Miriana iz Reggio Calabrije završile su tečaj za dekoratere, gipsere i zidare u školi za umjetnost i obrt građevinske radionice bazilike svetog Petra. Djelovanje škole obnovljeno je u siječnju 2023. godine.

Stručni suradnici nadležni za održavanje i nadzor bazilike zovu se sampietrini, po imenu sv. Petra na talijanskom jeziku (san Pietro). Proteklih godina radove u bazilici obavljali su isključivo muškarci.

Međutim, tijekom povijest to nije uvijek bio slučaj. U 120-godišnjoj povijesti gradnje bazilike svetog Petra, od 1506., vatikanska radionica angažirala je i žene čiji su muževi ili očevi stradali na gradilištu, otkrio je o. Fortunato u priopćenju.

Vatikan je tim ženama ponudio iste uvjete kao i muškarcima, kako bi mogle uzdržavati obitelj. S vremenom su žene angažirane na različitim obrtničkim poslovima, primjerice u radionici za mozaike, ali ne i među sampietrinima.

Arhivarice radionice bazilike sv. Petra Simona Turriziani i Assunta di Sante objavile su 2017. opsežno dokumentirano istraživanje o pedesetak žena koje su sudjelovale u gradnji bazilike. Među njima se ističe slučaj rimske stručnjakinje za umjetnine Francesce Bresciani, koja je po nalogu arhitekta Gian Lorenza Berninija obrađivala dijelove svetohraništa od lapisa lazuli.

15 srpnja 2024

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti