Subotica 90.7 MHz       Sombor 95.7 MHz       Novi Sad 90.0 MHz       Niš 102,7 MHz

Ulaganja u župe i Caritas u Srijemu

Ulaganja u župe i Caritas u Srijemu

Prema programu prekogranične suradnje između Hrvatske i Srbije koje raspisuje Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske odobreno je 33 projekta ukupne vrijednosti 1,5 milijuna eura. Kada je riječ o Srijemu, osim župama Hrtkovci, Inđija i Beška, projekti su odobreni i župi Zemun te Biskupijskom Caritasu Srijem, piše NIU "Hrvatska riječ".

Parkirno mjesto i fasada

Za obnovu župnih prostora u župi sveti Vinko Pallioti u Vinkovcima i rimokatoličkoj župi Blažene Djevice Marije u Zemunu, odobrena su sredstva u iznosu od 21.409 eura.

»Trebalo je urediti parkiralište te izvesti izolacijske i fasaderske radove na župnoj kući. Uređenje parkirališta u župi je završeno i taj problem smo poslije više godina konačno riješili. Ostalo nam je uređenje župne kuće i radovi bi trebali krenuti sljedećih dana. Budući da se župna kuća nalazi u središtu Zemuna i nije uređivana dugi niz godina, ukazala se potreba da je uredimo kako bi svojim sjajem zasjala uz našu crkvu. Bez odobrenih financijskih sredstava preko programa prekogranične suradnje između Hrvatske i Srbije to ne bismo uspjeli. Od velikog nam je značaja i u budućnosti ćemo sudjelovati u prekograničnim projektima«, ističe zemunski župnik preč. Jozo Duspara.

Posudba bolesničkih kreveta i spremište

Za unaprjeđenje karitativne usluge kroz posudbu bolesničkih kreveta i pomagala na području Đakovačko-osječke nadbiskupije (faza 3) i jačanje kapaciteta posudionice bolesničkih kreveta na području Srijemske biskupije Caritasu Đakovačko-osječke nadbiskupije i Biskupijskom Caritasu Srijem preko prekograničnog projekta između Hrvatske i Srbije, odobreno je 24.593 eura.

»Sudjelovali smo u natječaju u cilju poboljšanja karitativnih usluga. Caritas Đakovačo-osječke nadbiskupije bavi se posudbom medicinskih pomagala. Po uzoru na njih željeli smo isto uraditi i na području naše biskupije. Prošle godine kupili smo nekoliko bolesničkih kreveta i pomagala za oboljele i sigurno ćemo ih dobiti još. Dobivamo puno humanitarnih priloga koje nemamo gdje staviti. Za to nam je potreban skladišni prostor. Sredstva su nam odobrena za izradu idejnog rješenja i projektne dokumentacije za izgradnju tog objekta, koga planiramo graditi iduće godine u Hrtkovcima. U okviru projekta u planu su i međusobni posjeti predstavnika Caritasa Đakovačko-osječke i naše biskupije, a sve u cilju razmjene iskustava u pisanju projekata Europske unije«, istaknuo je koordinator Caritasa Srijem Petar Dujić, koji dodaje da su projekti prekogranične suradnje između Srbije i Hrvatske od velike važnosti u smislu osiguranja finanancijskih sredstava za unaprjeđenje rada i djelovanja Caritasa.

Općina Tovarnik i Biskupijsko svetište Gospe Snježne

Projekt pod nazivom »Ulaganje u javno-društvenu infrastrukturu u prekograničnom području« realizirali su Općina Tovarnik kao vodeći partner i Biskupijsko svetište Gospe Snježne, uz podršku Razvojne agencije TINTL. Općina Tovarnik dobila je 19.800 eura, Biskupijsko svetište Gospe Snježne 25.200, a ukupan iznos projekta je 45.000 eura.

Zahvaljujući potpori koju su ostvarili pomoću prekogranične suradnje obnovljeno je Biskupijsko svetište Gospe Snježne na Tekijama, koje posjećuje velik broj vjernika. Projekt obnove imao je za cilj unaprijediti sigurnost i udobnost svetišta, a istovremeno očuvati njegovo kulturno i duhovno naslijeđe. Obnovljen vanjski oltar, koji je bio u lošem stanju, sada pruža vjernicima sigurno i ugodno mjesto za molitvu i duhovni rast. Uprava svetišta, na čelu s vlč. Matejem Perićem, izrazila je zadovoljstvo suradnjom s Općinom Tovarnik, ističući važnost zajedničkog djelovanja u budućim projektima. Istovremeno, Općina Tovarnik radi na projektu rekonstrukcije prostora namijenjenog djelovanju lokalnih udruga. Cilj ovog projekta bio je osigurati modernu i funkcionalnu infrastrukturu koja će omogućiti kvalitetniji rad udruga i potaknuti njihovo djelovanje u zajednici. Obnovljeni prostor će olakšati suradnju među udrugama, razmjenu ideja i resursa te pružiti bolju podršku potrebama lokalne zajednice. Za Općinu Tovarnik, kao vodećeg partnera, ovo nije prva prekogranična suradnja, pa imaju dovoljno iskustva i znanja za uspješnu realizaciju i provedbu projekta. Svaki od partnera ima dobro uhodane timove, koji su samoinicijativni i spremni na suradnju.

»Glavni cilj Biskupijskom svetištu Gospe Tekijske, kao partneru Općine Tovarnik, bio je uložiti u eksterijer, tj. okoliš svetišta. Imali smo veliki problem s vanjskim oltarom gdje se održavaju mise jer je bio u strašno lošem stanju. Iskoristili smo priliku i uložili u restauraciju platoa s oltarom koji je sada obnovljen u punom sjaju. Suradnja s Općinom Tovarnik je savršena, budući da sam ja rodom iz Tovarnika, htio sam to iskoristiti i spojiti Srem i Srijem što mi je inače plan za sve buduće projekte«, rekao je upravitelj Svetišta Gospe Snježne vlč. Matej Perić.

20 rujna 2024

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti