Subotica 90.7 MHz       Sombor 95.7 MHz       Novi Sad 90.0 MHz       Niš 102,7 MHz

Proslavljena 90. "Dužionica" u Somboru

Proslavljena 90. "Dužionica" u Somboru

Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo "Vladimir Nazor" proslavilo je u nedjelju, 21. srpnja 90. "Dužionicu". Bandaš i bandašica ovogodišnje "Dužionice" su Mateja Koril i Ivana Paštrović. Misa zahvalnica održana je u crkvi Presvetog Trojstva, a predvodio je župnik Josip Pekanović, piše NIU "Hrvatska riječ".

Nakon mise sudionici "Dužionice" odigrali su bandašicino kolo na trgu. Kruh od novog žita bandaš i bandašica predali su gradonačelniku Sombora Antoniju Ratkoviću.

"Prije 90 godina vrijedni žeteoci ručno su kosili i ispod ćudljivog neba otimali svaki snop žita. Danas je žetva posao koji suvremeni kombajni završe za nekoliko dana. Ono što je ostalo isto je zahvala somborskih  Hrvata Bunjevaca Bogu za uspješno završenu žetvu i novi kruh. Ove godine Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo »Vladimir Nazor« proslavlja 90. Dužionicu. Zajedno s crkvom, onako kako su to radili naši preci, na misi zahvalnici posvetili smo kruh od novog žita i zahvalili se što je Bogu za uspješnu žetvu i novi kruh.

Vama gradonačelniče grada Sombora gospodine Ratkoviću predajem vam blagoslovljen kruh od novog žita s željom da svi građani Sombora imaju kruh na stolu i žive u blagostanju i suživotu" , kazala je bandašica.

22 srpnja 2024

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti