Subotica 90.7 MHz       Sombor 95.7 MHz       Novi Sad 90.0 MHz       Niš 102,7 MHz

Priopćenje Beogradske nadbiskupije povodom imenovanja mons. Nemeta kardinalom

Priopćenje Beogradske nadbiskupije povodom imenovanja mons. Nemeta kardinalom

Na mrežnoj stranici Beogradske nadbiskupije povodom imenovanja beogradskog nadbiskupa i metropolita mons. Ladislava Nemeta kardinalom objavljeno je priopćenje koje donosimo u nastavku.

Beogradska nadbiskupija zahvaljuje svima koji su beogradskom nadbiskupu i metropolitu mons. dr Ladislavu Nemetu, SVD, čestitali na uvođenju u red kardinala Svete rimske Crkve.

U Katoličkoj Crkvi kardinal je titularno zvanje. Prema današnjem značenju te riječi, kardinali su crkveni velikodostojnici koji su po rangu nalaze odmah poslije pape.

Danas je uloga kardinala administrativna. Imenuje ih uvijek papa. Jedan od najvažnijih njihovih zadataka je izbor novog pape (kada se organiziraju konklave). Poslije papine smrti kardinali se sastaju radi izbora novog pape. Sam izraz konklave označava zatvorene prostorije u kojima se provodi taj izbor.

Kardinalska čast je doživotna.

Nadbiskup Nemet bit će uveden u red kardinala 8. prosinca 2024. godine u Rimu, u Bazilici Svetog Petra.

On je sada u Rimu i sudjeluje u radu XVI. redovne opće skupštine Biskupske sinode (do kraja listopada, točnije 28. 10). Zbog toga nije u stanju da udovolji svim pozivima i molbama za davanje intervjua ili za razgovor s predstavnicima medija.

8 listopada 2024

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti