Subotica 90.7 MHz       Sombor 95.7 MHz       Novi Sad 90.0 MHz       Niš 102,7 MHz

Prevencija u cilju smanjivanja rizika od prirodnih katastrofa

Prevencija u cilju smanjivanja rizika od prirodnih katastrofa

U okviru projekta Jačanje otpornosti na prirodne katastrofe i unapređenje strategija pripravnosti PREPS 2, Caritas Srbije je u suradnji sa Gradom Prokupljem, vatrogasno – spasilačkom jedinicom i Crvenim križem Prokuplje održao simulacionu vježbu gašenja požara na otvorenom i pružanja pomoći osobama koje su zadobile povrede, piše mrežna stranica Caritas Srbije.

Vježbi su prisustvovali predstavnici Gradske uprave Prokuplje, mjesnih zajedica, Odjeljenja za izvanredne situacije, predstavnici medija i građani.

“Za potrebe ove vježbe, obezbedili smo 18 komada naprtnjača za gašenje požara na otvorenom, koje će ostati u vlasništvu Grada. Sa zadovoljstvom mogu da istaknem da je vježba veoma uspješno realizirana i iskoristila bih priliku da se zahvalim svim sudionicima na profesionalizmu i zalaganju. Organiziranje ovakvih vježbi je od ključnog značaja za testiranje pripravnosti i unapređenje sigurnosti čitave zajednice. Podizanje svijesti javnosti i uključivanje građana u ovakve aktivnosti je od vitalnog značaja. U slučaju nastanka prirodne katastrofe, veoma je važno da svi budemo spremni i da znamo kako da postupamo”, izjavili su Ana Đergović i Marko Šalić, predstavnici Caritasa Srbije.

Kroz kontinuiranu obuku i vježbe, lokalne samouprave i relevantne službe jačaju svoje kapacitete i sposobnosti, što u konačnici doprinosi većoj sigurnosti i zaštiti građana. Caritas Srbije će nastaviti podržavati slične aktivnosti, prepoznajući njihov značaj za zajednicu i ukupnu bezbednost stanovništva.

26 srpnja 2024

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti