Subotica 90.7 MHz       Sombor 95.7 MHz       Novi Sad 90.0 MHz       Niš 102,7 MHz

Predsjedniku Bjeloruske konferencije redovničkih poglavara prijeti dulja zatvorska kazna

Predsjedniku Bjeloruske konferencije redovničkih poglavara prijeti dulja zatvorska kazna

Borci za ljudska prava upozorili su da je predsjednik Bjeloruske konferencije redovničkih poglavara o. Andrzej Juchiewicz OMI izložen opasnosti dulje zatvorske kazne, izvijestila je u petak 5. srpnja KNA.

Organizacija “Christian Vision for Belarus” javila je dan ranije da je o. Andrzej, koji je uhićen početkom svibnja, iz svoje zatvorske ćelije premješten u istražni zatvor. To znači da se protiv njega vodi kazneni postupak, izvijestila je organizacija. Nije poznato za što je okrivljen.

Organizacije za ljudska prava izjavile su krajem lipnja da je o. Andrzej politički zatvorenik i zatražile njegovo hitno puštanje na slobodu. O. Andrzej je župnik u jednom mjestu blizu Vitebska na sjeveru Bjelorusije. U svibnju je osuđen na 15 dana zatvora pod optužbom da je na Facebooku objavio svoju fotografiju s ukrajinskom zastavom i povijesnom bjeloruskom bijelo-crvenom-bijelom zastavom kojom se koristi bjeloruska oporba.

“Christian Vision for Belarus” javio je da je zatvorska kazna u međuvremenu produljena zbog navodnog širenja ekstremističkog materijala, što također predstavlja prekršaj.

Bjeloruske vlasti sada su ga optužile ali predmet optužnice nije poznat. Službeni predstavnici Crkve još se nisu oglasili o slučaju. Jedan redovnički subrat o. Andrzeja, koji je s njim uhićen 8. svibnja, pušten je nakon deset dana zatvora, a u međuvremenu je navodno otputovao u Poljsku. Obojica svećenika su bjeloruski državljani.

Osim o. Andrzeja, od studenoga prošle godine u zatvoru je i svećenik Henryk Akalatowitsch. Vlasti ga optužuju za veleizdaju, za što je zakonom predviđena zavorska kazna do 15 godina. Organizacije za ljudska prava i njega ubrajaju među trenutačno 1.407 političkih zatvorenika u Bjelorusiji.

Nakon prosvjeda 2020. diljem Bjelorusije zbog sumnji u manipuliranje izbora u korist predsjednika Aleksandra Lukašenko, vlasti se žestoko obračunavaju sa svim kritičarima režima. Na udaru vlasti u nekoliko se navrata našla i Katolička crkva, kojoj u Bjelorusiji pripada oko deset posto pučanstva. Od rujna 2022. katolicima je zbog navodnih sigurnosnih nedostataka zabranjeno korištenje poznate crkve na Trgu neovisnosti u Minsku.

Zbog teških pritisaka kojima je izvrgnuta Crkva, biskupi u Bjelorusiji suzdržani su u kritici kršenja ljudskih prava. Europska unija i Vijeće Europe bezuspješno su pozivali vlasti u Minsku da puste sve političke zatvorenike.

9 srpnja 2024

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti