Subotica 90.7 MHz       Sombor 95.7 MHz       Novi Sad 90.0 MHz       Niš 102,7 MHz

Papa uputio poruku povodom 400. obljetnice pronalaska zemnih ostataka sv. Rozalije

Papa uputio poruku povodom 400. obljetnice pronalaska zemnih ostataka sv. Rozalije

U poruci nadbiskupu Palerma Corradeu Loreficeu, papa Franjo se 8. srpnja prisjeća 400. obljetnice pronalaska zemnih ostataka sv. Rozalije i oslobođenja te sicilijanske prijestolnice od kuge. U Palermu se taj događaj ove godine slavi od 10. do 15. srpnja, prenosi Vatican News.

Svetica je napustila bogatstva svijeta, vodeći se riječima „Za ljubav Gospodina moga“. „Život kršćanina, kako u vremenu u kojem je živjela naša pustinjačka djevica, tako i u današnje vrijeme, neprestano je obilježen križem; Kršćani su oni koji uvijek ljube, ali često u okolnostima u kojima se ljubav ne razumije ili čak odbacuje“, piše u poruci Papa. Danas je to također izbor koji ide protiv struje, jer oni koji slijede Krista pozvani su prigrliti logiku Evanđelja koja je nada, koja odlučuje u srcu napraviti mjesta za ljubav kako bi ju dala drugima, žrtvovati ju za brata, podijeliti ju onima koji ju nisu doživjeli zbog „pošasti“ koje pogađaju čovječanstvo, napominje u Sveti Otac.

Štovatelji sv. Rozalije njeni su „duhovni nasljednici“, te ih Papa poziva da njeno svjedočanstvo vjere i ljubavi prema drugima pretoče u evanđeoski stil života. „U školi svete Rosalije, odričući se suvišnog, ne ustručavajte se velikodušno davati sebe drugima. Imajte hrabrosti u suočavanju s izazovima koji još uvijek koče preporod ovoga grada čiji je put opterećen brojnim problemima, od kojih su neki i vrlo bolni”. Potiče mještane Palerma da „hrabro gledaju u Onoga koji je milosrđe”, u čijim očima patnje Njegovog naroda nisu nevidljive. „On poznaje naše boli i spreman je izliti melem utjehe koji liječi i daje novi poticaj”, piše.

„S Rozalijom, ženom nade, potičem vas: Crkvo u Palermu, ustani! Budi svjetionik nove nade, budite živa zajednica koja, preporođena krvlju mučenika, daje istinito i svijetlo svjedočanstvo za Krista našega Spasitelja“, potiče Sveti Otac i dodaje: „Narode Božji na ovom blagoslovljenom pojasu zemlje, ne gubite nadu i ne predajte se malodušju“. Poziva ih neka ponovno otkriju radost zadivljenosti pred Ocem koji ih poziva k sebi i vodi stazama života kako bi okusili „plodove sloge i mira“.

Rozalijanska jubilarna godina dolazi svome kraju, a Papa izražava nadu da je ona „prije svega pogodovala duhovnom procvatu“. „Stoga vas pozivam da pokorno slušate Duha Svetoga kako biste mogli ostvariti obilno pastoralno razdoblje, spremni širiti miris prihvata i milosrđa”.

Na kraju poruke, papa Franjo poziva vjernike da povjere njihovoj zaštitnici želje i težnje koje nose u srcu. „Zamolite ju, ženi molitvene šutnje, da odagna strahova i nadvlada potištenosti koje guše korijene dobra, kako bismo bili odvažni učenici Učitelja i graditelji nade”, zaključuje, povjeravajući ih zaštiti Blažene Djevice Marije.

9 srpnja 2024

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti