Subotica 90.7 MHz       Sombor 95.7 MHz       Novi Sad 90.0 MHz       Niš 102,7 MHz

Papa Franjo primio u audijenciju braću kršćanske poduke

Papa Franjo primio u audijenciju braću kršćanske poduke

Papa Franjo primio je u ponedjeljak 22. travnja 2024. u audijenciju sudionike Generalnog kapitula redovničke zajednice Braće kršćanske poduke iz Ploërmela u Francuskoj.

Sveti Otac je zahvalio Gospodinu za djelovanje njegovoga Duha koje se očituje u karizmi zajednice čije je poslanje evangelizacije djece i mladih odgojem.

„Kapitul dolazi nakon proslave 200. obljetnice Instituta i nudi vam priliku za povratak temeljnim smjernicama koje su vodile časnog slugu Božjega Jean-Mariea de La Mennaisa i o. Gabriela Deshayesa. Danas je njihov rad prisutan u različitim zemljama svijeta, jer su vjerovali da je sve moguće onima koji se potpuno povjere Gospodinu i stave u službu cjelovitog ljudskog razvoja svake osobe. Nikada ne smijemo zaboraviti odakle dolazimo i uvijek smo pozvani čuvati sjećanje na motive našeg djelovanja“, rekao je papa Franjo.

Ističući da djeluju u područjima svijeta u kojima je prisutno siromaštvo, nezaposlenost mladih i društvene krize svih vrsta, Sveti Otac braću je potaknuo da budu očevi koji odražavaju Božje lice puno ljubavi i suosjećanja onima kojima su poslani.

„U svijetu koji se neprestano mijenja, vi se velikodušno stavljate u službu mladih ljudi, pozorni na njihove čežnje i, u isto vrijeme, okrenuti Kristu, vrhovnom pravilu vašega života. Vaš vas poziv tjera da idete tamo gdje drugi ne idu, na periferiju, prema ljudima koji su žrtve ili u kategoriji odbačenih i ranjenih životom“, naglasio je Sveti Otac.

Potaknuo ih je da njihova prisutnost bude izvor nade za mnoge te da u duhu bratstva i dobrodošlice prepoznaju drugo lice čovječanstva unakaženog ratovima, ravnodušnošću i odbacivanjem najslabijih. Dodao je da ta djeca, ti mladi ljudi također imaju snove, ali danas su to, iz mnogih razloga, srušeni snovi.

„Djeca se igraju, čak i pod bombama, u zaraćenim zemljama. Kada vidimo fotografije iz tih zemalja, na njima su djeca koja se igraju; ali jedna stvar me pogađa, kada u Rim dosele, i ovdje žive, djeca iz Ukrajine, ta djeca se ne smiju: izgubila su osmijeh. To je posljedica rata; tjera djecu da se prestanu smijati. Činite tako da se djeci ponovno vrati osmijeh na lice.“

Papa je naglasio da je Crkva obitelj i da svi, u raznolikosti karizmi i zvanja, surađuju za spasenje čovjeka. Redovnike je pozvao na privrženost službi Petrova nasljednika i tijesnu suradnju s biskupijama te da svaki duh ponosa, zatvorenosti, podjela i ogovaranja drže dalje od svoga življenja.

„Ogovaranje uvelike šteti vjerskim zajednicama. Dobra odluka za redovnika ili redovnicu bila bi da se ugrize za jezik svaki put kad poželi govoriti loše o nekome drugom. Bila bi to dobra ideja, zar ne?“, primijetio je.

„Na kraju vašega Kapitula obnovit ćete svoju posvetu Bezgrješnom Srcu Marijinu. Neka vaša pedagogija uvijek bude nadahnuta Onom koja je svojim potpunim da pristala da se u njoj ispuni Božji spasonosni plan za čovječanstvo“, naglasio je papa Franjo. Zaključio je pozivom nazočnima da nikada ne izgube radost te je blagoslovio sve sudionike Kapitula i braću po svem svijetu.

23 travanj 2024

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti