Subotica 90.7 MHz       Sombor 95.7 MHz       Novi Sad 90.0 MHz       Niš 102,7 MHz

Papa Franjo: Mir za stanovništvo pritisnuto užasom rata

Papa Franjo: Mir za stanovništvo pritisnuto užasom rata

Nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja u nedjelju 14. srpnja, Papa je zazvao Gospin zagovor za područja ranjena sukobima, podsjećajući pritom da se 16. srpnja slavi spomendan Blažene Djevice Marije od brda Karmela, odnosno Gospe Karmelske, prenosi Vatican News.

Papa je ponovno potaknuo vjernike na molitvu: "Nemojmo zaboraviti Ukrajinu, Palestinu, Izrael, Mjanmar". Potičem vas i na molitvu za pomorce i one koji o njima brinu, na Nedjelju mora koja se obilježava danas

Molim vas, nemojmo zaboraviti napaćenu Ukrajinu, Palestinu, Izrael, Mjanmar– potaknuo je papa Franjo s prozora Apostolske palače u nedjelju 14. srpnja tijekom podnevnoga nagovora. Uputio je tu molbu vjernicima okupljenima na Trgu svetoga Petra, nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja, nakon koje je Gospi povjerio te prostore ranjene nasiljem.

Sveti je Otac na kraju podnevnoga nagovora također podsjetio da se 16. srpnja slavi blagdan ustanovljen u spomen na ukazanja Blažene Djevice od brda Karmela 1251. godine te zatražio njezin zagovor:

Neka podari utjehu i izmoli mir za sve narode koji su pritisnuti užasom rata.

Zemlje ranjene sukobima

Kao u prigodi svakog podnevnog nagovora ili opće audijencije, Papa je spomenuo, jednu po jednu, zemlje koje razdiru sukobi: Ukrajinu, gdje su ruski napadi, uglavnom koncentrirani u regijama Harkova i Hersona, posljednjih dana ubili civile i prouzročili brojne ranjene, uključujući djecu; zatim Svetu zemlju, potresenu nedavnim, još jednim masakrom u Khan Yunisu s 90 žrtava, među kojima su brojne žene i maloljetnici; te Mjanmar, razoren krvavom borbom više od tri godine nakon državnoga udara, koji globalno javno mnijenje često zanemaruje.

Molitve za pomorce

Papa je skrenuo pozornost svijeta na te zemlje te potaknuo na molitvu koju traži i za sve pomorce, povodom današnje Nedjelje mora.

Molimo za one koji rade u pomorskom sektoru i za one koji brinu o njima.

Papina objava na platformi X povodom Nedjelje mora

Već u objavi na svojem računu @Pontifex, na platformi X na devet jezika, papa Franjo je izrazio poštovanje toj kategoriji radnika te potaknuo na molitvu Mariji, Zvijezdi mora, da prati sve one čiji je rad vezan za more, kao i njihove obitelji, i da ih vodi na putu prema Kristu.

U poruci pak povodom današnjega dana, objavljenoj 24. lipnja, koju je potpisao kardinal Michael Czerny, pročelnik Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj, Sveta Stolica poziva Crkve da daju vidljivost onima koji rade u pomorskom sektoru, promičući njihovo dostojanstvo i prava. Osim toga, potiče također razmjenu i solidarnost među narodima i religijama. Ne možemo biti otvoreni mogućnostima života ako više volimo udobnost onoga što nam je poznato – napominje kardinal Czerny.

15 srpnja 2024

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti