Subotica 90.7 MHz       Sombor 95.7 MHz       Novi Sad 90.0 MHz       Niš 102,7 MHz

Nadbiskup Nemet predvodio slavlje Cvjetnice – Nedelje Muke Gospodnje

Nadbiskup Nemet predvodio slavlje Cvjetnice – Nedelje Muke Gospodnje

Beogradski nadbiskup i metropolit mons. dr. Ladislav Nemet u nedelju 24. ožujka u crkvi svetih Ćirila i Metoda u Beogradu predvodio je svečano euharistijsko slavlje Cvjetnice – Nedjelje Muke Gospodnje, uz koncelebraciju o. Lojza Letonje, župnika župe svetih Ćirila i Metodija i o. Petra Taševa, duhovnog pomoćnika ove župe.

Misno slavlje započelo je blagoslovom grančica u crkvi, s obzirom da zbog vremenskih uvjeta procesija nije mogla održati u dvorištu župe. Nakon blagoslova nastavljeno je misno slavlje.

Čitanje Muke Gospodina našega Isusa Krista predvodio je nadbiskup Nemet, a sudjelovali su župnik p. Lojze, g. Toma Jakoš i zbor župe svetih Ćirila i Metoda, koji je animirao i uzveličao cijelo misno slavlje.

Nadbsikup Nemet, u svojoj propovjedi govorio je o aktuelnoj situaciji u svijetu ali se također dotakao i nemilog događaja koji je proteklih dana zadesio Moskvu. Govoreći o progonu kršćana koji je uvijek prisutan, propovjednik je rekao da se „muka, trpljenje Isusa, u braći i sestrama koji po čitavom svijetu trpe zbog svoje vere, nastavlja i danas. U svijetu zajamčena je više ili manje vjerska sloboda, ali samo jedna četvrtina kršćana živi u onim državama gdje se ta vjerska sloboda stvarno i poštuje. U međuvremenu, totalitarni režimi i fanatici religijske ideologije uništavaju učenja Biblije vatrom i mačem i progone sledbenike Krista.“

Propovjednik je nadalje govorivši o progonima, govorio i o Srijemskim mučenicima koji su značajni za ovo područje, posebno među njima istakavši svetu Anastaziju. „Srijemska Mitrovica u 3. i 4. stoljeću bila je izrazito važan centar mlade kršćanske crkve. Na temelju ovoga vidimo da kršćanski život nije jedna velika dobit, kroz koju dobijamo neki status, već jednostavno način slijediti Isusa Krista“, istakao je nadbiskup.

„Isusov put ako ga izaberemo može biti jako radostan, mi se možemo zahvaliti Bogu što živimo ovdje i nismo progonjeni“, rekao je nadbiskup Nemet. Propovjednik se također osvrnuo i na simboličan, humanitarni karakter ove nedjelje, u kojoj čitava Katolička Crkva sudjeluje sa svojim prilozima koji se šalju u Svetu Zemlju.

Na kraju propovjedi, nadbiskup se osvrnuo na spasonosnu dimenziju Raspetoga, čije uskrsnuće predstavlja rađanje novog života. „Križ, smrt Isusa na križu nije posljednja riječ. Bog je mnogo jači nego sva trpljenja, sva zloća nas ljudi. Bog u svojoj dobroti, dobrotom svojom uništio je smrt u Isusu i poklanja nam uskrsnuće“, zaključio je nadbiskup Nemet.

27 ožujak 2024

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti