Subotica 90.7 MHz       Sombor 95.7 MHz       Novi Sad 90.0 MHz       Niš 102,7 MHz

Nadbiskup Nemet predvodio proslavu Sv. Ćirila i Metodija u Beogradu

Nadbiskup Nemet predvodio proslavu Sv. Ćirila i Metodija u Beogradu

Svečano euharistijsko slavlje povodom proslave svetih Ćirila I Metodija, u nedjelju, 7. srpnja u crkvi Sv. Ćirila i Metodija na Banovom predvodio je beogradski nadbiskup i metropolit mons. dr Ladislav Nemet SVD, uz koncelebraciju o. Lojza Letonje, župnika župe svetih Ćirila i Metodija i drugih svećenika grada Beograda, prenose mrežne stranice Beogradske nadbiskupije.

Na uvodu u misno slavlje župnik o. Lojze pozdravio je sve prisutne i zahvalio se nadbiskupu Nemetu koji će ovo misno slavlje predvoditi. O. Lojze je ujedno podsjetio sve prisutne vjernike da se u ovoj župi sada već tradicionalno održava Molitva za jedinstvo kršćana svakog petog u mjesecu, koja je i ovog mjeseca obilježena upravo na sam dan svetkovine svetih Ćirila i Metodija. On je ovom prilikom ujedno pozdravio i predstavnika iz Uprave za suradnju s crkvama i vjerskim zajednicama g. Gavrila Grbana, ali i sve vjernike koji su kao hodočanici došli na ovo misno slavlje.

“Sv. Ćiril i Metod, stvorili su nešto novo, u ondašnjem svjetu kroz zalaganja, rad, trud, znanje, stvorili su jednu kulturu čiji sastavni dio i mi danas koristimo, a to je staroslavenski liturgijski jezik. Iako se u Katoličkoj Crkvi to mijenja, jer je ona jako vezana uz procese u povijesti i kulturi i tako se mijenjaju tekstovi svakih pedeset godina, izdaju se nove knjige i novi prijevod Biblije kako bi se isti usavršili i kako bi narod koji čita, shvatio što je pročitao. Dok se u Pravoslavnoj Crkvi i dan danas koristi staroslavenski, koji su napravila ova dva velika misionara iz Soluna”, istaknuo je nadbiskup Nemet u svojoj propovjedi govoreći o ova dva sveca kao svojevrsnim inovatorima u svom vremenu, a po čemu su itekako ostali upamćeni.

Nadbiskup Nemet je dalje svoje razmišljanje o ovoj braći nastavio preko još jedne njihove značajne uloge u vremenu i svijetu tada: oni su bili misionari. “Riječ misija povezana je sa Ćirilom i Metodijem a povezana je i sa nama. Jedna od glavnih tema sinodalnog procesa koji je pokrenuo papa Franjo su i misije”, rekao je propovjednik. Ovom prilikom nadbiskup Nemet je kao primjer misija danas vjernicima prepričao događaj koji je organiziran u sklopu neokatekumenskog puta gdje su se mladi hodočasnici iz Italije molili i iznosili svoja svjedočanstva u jednom od beogradskih parkova, ne stideći se i ne bježeći od svoje vjere i onoga što su, već hrabro misionarski dajući primjer mnogobrojnim prolaznicima da zastanu i zagledaju se u njih.

“Mislimo na naše nebeske zaštitnike, Ćirila i Metodija, koji su bili isto ljudi kao i mi, a ostvarili su puno. Tu se ne radi o količini posla koji su napravili već o kvaliteti njihove vjere, pa neka to bude izazov i za nas”, riječi su kojima je mons. Nemet zaključio svoju propovjed.

Nakon misnog slavla, vjernici su nastavili druženje uz razgovor i prigodno posluženje u dvorištu crkve.

9 srpnja 2024

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti