Subotica 90.7 MHz       Sombor 95.7 MHz       Novi Sad 90.0 MHz       Niš 102,7 MHz

HKPD »Tomislav« u Golubincima: Otvorena čitaonica »Julije Adamović«

HKPD »Tomislav« u Golubincima: Otvorena čitaonica »Julije Adamović«

Pri HKPD-u »Tomislav« u Golubincima, koje djeluje u pastoralnim prostorijama župe sv. Jurja, otvorena je Hrvatska čitaonica »Julije Adamović«.

Tijekom dosadašnjeg rada Društvo je sakupilo oko 4000 knjiga, od kojih su neke stare i preko stotinu godinu, te su otvorenjem čitaonice te naslove htjeli »otrgnuti od zaborava i prašine«. Dio knjige je iz fundusa župe. Kako je istaknuto, slijedi popis i klasifikacija knjiga.

Čitaonica nosi ime Julija Adamovića (1857. – 1940.) hrvatskog jezikoslovca, leksikografa i pedagoga koji je rođen upravo u Golubincima (8. srpnja).

Opremanje čitaonice financijski je pomogao Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske a logističku i financijsku potporu dobili su i od ZAKUD-a Vukovarsko-srijemske županije.

Knjižnicu  su svečano otvorili dopredsjednik HKPD-a »Tomislav« Igor Gašparović i savjetnik vukovarsko-srijemskog župana Andrija Matić. Potporu ustanovljenu čitaonice dali su prijašnji golubinački župnici mons. Jozo Duspara i preč. Marko Kljajić kao i sadašnji župnik vlč. Zdravko Čabrajac.

Predstavnici NIU »Hrvatska riječ«, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i Vinkovačkih šokačkih rodova darovali su čitaonici ovom prigodom knjige iz njihove naklade.

10 srpnja 2024

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti