Subotica 90.7 MHz       Sombor 95.7 MHz       Novi Sad 90.0 MHz       Niš 102,7 MHz

Dan posebne molitve za jedinstvo kršćana proslavljen u Beogradu

Dan posebne molitve za jedinstvo kršćana proslavljen u Beogradu

U utorak 5. ožujka, u crkvi svetih Ćirila i Metodija na Banovom brdu, svečano euharistijsko slavlje sa molitvom za jedinstvo kršćana predslavio je vlč. Aleksandar Ninković, župnik konkatedralne crkve Krista Kralja, uz koncelebraciju o. Lojza Letonje, župnika župe svetih Ćirila i Metodija i o. Petra Taševa, duhovnog pomoćnika ove župe, prenose mrežne stranice Beogradske nadbiskupije.

„Da bi smo se molili, potrebno je da znamo što je molitva“, riječi su kojima je vlč. Aleksandar započeo svoju propovjed kako bi pred vjernike stavio još jednu misao o kojoj bi trebali razmišljati na ovim, sada već tradicionalnim misnim slavljima molitve za jedinstvo kršćana. Riječi koje čovjek izgovara i upućuje Bogu, ili su šablonski naučene molitve koje se nerjetko ponavljaju ili molbe za pomoć, ali kako to i vlč. Aleksandar u svojoj propovjedi ističe „molitva nije magija“, već razgovor sa Bogom.

„U Gecemanskom vrtu Isus moli – Gospodine neka me zaobiđe ova čaša, ali neka ne bude volja moja nego volja Tvoja.  Gospodin nas uči koja je suština molitve. Kada bi smo znali kako moliti, prvo moraju biti neki preduvjeti ispunjeni, moramo znati  tko je Gospodin i moramo znati tko smo mi, kakvi smo mi, što Gospodin od nas traži i što mi na to trebamo odgovoriti“, nastavio je dalje propovjednik svoje razmišljanje o molitvi, dodavši da Gospodin svakom čovjeku na prvom mjestu daje slobodu „a u toj slobodi je neki put i osnovna zapreka jer mi mislimo da je sloboda tražiti što god hoćemo i Bog će nam to odmah dati, a ne razmišljamo o tome da Bog kroz molitvu želi da ima dijalog sa nama, želi razgovarati“, rekao je vlč. Aleksandar.

„ Isus Krist ne vidi našim očima, nego srcem, a onda kada mi srcem povjerujemo da je Isus ovdje među nama, na ovom mjestu, i pokažemo mu da se volimo međusobno i da Njega volimo, tek onda dolazi prava molitva“, zaključio je propovjednik.

Na kraju misnog slavlja, vjernici predvođeni svećenicima, po nakani za jedinstvo kršćana, izmolili su prigodnu molitvu.

8 ožujak 2024

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti