Subotica 90.7 MHz       Sombor 95.7 MHz       Novi Sad 90.0 MHz       Niš 102,7 MHz

Blagdan u znaku jubijela i radosti

Blagdan u znaku jubijela i radosti

9. srpnja u subotičkoj župi sv. Roka proslavljen je blagdan suzaštitnice ove župe blažene Marije Propetog Isusa Petković, a slavlje je bilo u znaku jubileja – 40 godina svećeništva i 30 godina službe u spomenutoj župi mons. dr. Andrije Anišića, prenosi fb stranica Subotičke biskupije.

Na početku misnog slavlja, nazočne je pozdravio jubilarac i izrazio radost da je mogao i još može biti svećenik.

Misno slavlje u zajedništvo sa svećenicima Subotičke biskupije i Beogradske nadbiskupije predvodio je pater Marijan Steiner, isusovac iz Zagreba, koji je na službi u Beogradu.

U prigodnoj homiliji pater Steiner podsjetio je okupljene na sjajni lik crkvene povijesti koji sjaji i danas. Blažena Marija Petković, kako je propovjednik istaknuo jedina je utemeljiteljica redovničke družbe u hrvatskom narodu. »Velika pobožnosti i iskrena duhovnosti Marije Petković donosi nam podatak da već s 28 godina na rodnom otoku Korčuli u mjestu Blato, osniva družbu Kćeri milosrđa. 'Želim da moja zajednica bude gnijezdo Božanske ljubavi' i 'Tko ljubi žrtvuje se radosnim srcem' – dvije su rečenice koje postaju temelj novom redu. Blaženica je znala da kud god pošalje sestre da ih ne šalje ona nego Isus Gospodin. Zato je zapisala 'Isus je sve pripravio, jer ja nisam rekla ni jednoj djevojci, ni jednoj duši da me slijedi. Zato je ova družba Isusova. On ju je utemeljio i sve učinio.'«, rekao je propovjednik i napomenuo kako je prva kuća družbe bila u rodnom mjestu, a druga u Subotici, te danas sestre Družbe Kćeri milosrđa obilježavaju 101 godinu djelovanja u ovome mjestu.

Tijekom propovijedi pater Steiner je istaknuo kako je zadatak svih nas učiniti ovaj svijet ljepšim, bratskijim i sretnijim »To je temeljno u kršćanstvu i jednostavno, a tako čudesno: biti obasut milosrđem Božjim i zračiti milosrđe Božje oko sebe. Biti ljubljen i ljubiti, biti pomilovan i pomilovati, biti oprošten i opraštati. Sve smo primili – sve dajmo. I u naše doba riječ milosrđe nije isprazna riječ, suvišna koju treba baciti u otpad starih, prošlih vremena. On ne smije biti izraz neke naše superiornosti, blagonaklonosti, paternalizma prema vjerniku, nego odsjev Božanskog milosrđa i ljubavi koja blista u Isusu Kristu.«

Spominjući se slavjenika, propovjednik je naglasio kako svećenik treba biti čovjek istine i morao bi biti čovjek radosti, a to je, kako je rekao, sigurno jedna od osobina slavljenika, te mu poručio: »Uvijek nastoj biti vedar, nasmijan, spreman za akciju, za pomoć. A zašto? Jer voliš ljude, svoje župljane«, također podsjetio je i na dosadašnje brojne službe mons. Anišića koji je do sada bio odgojitelj u Sjemeništu Paulinum, biskupov tajnik, urednik Katoličkog lista »Zvonik«, glavni i odgovorni urednik Radio Marije Srbije i još uvijek i predsjednik UNH »Dužijanca«, ali kako je propovjednik naglasio »najveća i najvažnija služba koju voli je rad s ljudima i zato je kao župnik 30 godina ovdje«, te je u toj blizini s ljudima mogao prakticirati milosrđe ugledajući se i na duh sestara Kćeri milosrđa koje djeluju u ovoj župi.

Župniku na slavlju nazočili su i predstavnici političkog i društvenog života, brojna rodbina, prijatelji, župljani, mladi u nošnju, a među najdražim gostima bila su i djeca njih oko stotinu s Ljetnog oratorija koji je u tijeku ovog tjedna. Slavlje i radost nastavljeno je u dvorištu župe.

10 srpnja 2024

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti