Subotica 90.7 MHz       Sombor 95.7 MHz       Novi Sad 90.0 MHz       Niš 102,7 MHz

Biskupi u Pakistanu o odobrenju revidiranog Zakona o braku

Biskupi u Pakistanu o odobrenju revidiranog Zakona o braku

Katolička biskupska konferencija Pakistana pridružila se drugim kršćanima u prihvaćanju konačnog odobrenja novog zakona kojim se dob za ulazak u brak podiže na 18 godina kako bi se maloljetni kršćani zaštitili od prisilnih brakova, izvještava Vatican News.

Novi zakon, kojim se mijenja Zakon o kršćanskom braku iz 1872. godine, jednoglasno je odobrila Nacionalna skupština nakon što je usvojen u Senatu prije nekoliko mjeseci.

Prema prethodnom zakonu, koji datira iz vremena britanske vladavine u Indiji, djevojke su se mogle udati već sa 13 godina, dok su se dječaci mogli ženiti sa 16 godina.

Kršćani u Pakistanu već dugo zagovaraju ovu promjenu ponajprije kako bi se zaštitile djevojke od seksualnog zlostavljanja i prisilnih brakova koji se često povezuju s otmicama u svrhu prisilnog obraćenja.

Predsjednik Pakistanske katoličke biskupske konferencije (CBCP), biskup Samson Shukardin, zajedno s Nacionalnim povjerenstvom za pravdu i mir (NCJP), pridružio se ostalim kršćanima u izražavanju zadovoljstva konačnim odobrenjem zakona.

“Iskreno zahvaljujemo cijelom parlamentu na jednoglasnom donošenju ovog zakona”, ističe se u priopćenju. “Ovaj će zakon imati ključnu ulogu u zaštiti naših mladih i maloljetnih djevojaka od prisilnog preobraćenja i brakova između djece. Nadamo se da će Vlada poduzeti daljnje korake i oko prisilnih vjerskih obraćenja”, naglašava se u nastavku.

Novi Zakon o braku između kršćana zahtijeva da se brak “potvrdi i registrira samo kada obje ugovorne strane napune 18 godina”.

Nadalje se navodi da će u slučaju spora u vezi s godinama bilo koje ugovorne strane, sud odrediti dob na temelju digitalne nacionalne osobne iskaznice, rodnog lista, obrazovnih svjedodžbi ili bilo kojeg drugog relevantnog dokumenta. U nedostatku ovih dokumenata, dob se može utvrditi na temelju nalaza liječničkog pregleda.

16 srpnja 2024

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti