Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz

RIJEČ UREDNIKA

Božićna poruka mons. dr. Andrije Anišića, urednika programa hrvatske redakcije Radio Marije Srbije

U DANIMA NJEGOVIM…

Dragi prijatelji Radio Marije!

Ovih dana pjevali smo divnu antifonu za psalam 72.: U danima njegovim cvjetat će pravda i mir velik dovijeka! Možemo je pjevušiti ovih dana ali i inače jer napunja nadom u ono što suvremenom svijetu toliko nedostaje a to su pravda i mir. Pravda znači da svatko dobije i ima ono što mu pripada – i u duhovnom i u materijalnom smislu. A mir je najveći dar koji čovjek može dobiti: mir u srcima, mir u obiteljima, mir među narodima, mir na cijelom svijetu.

No, promotrimo što je taj psalam značio u vrijeme kad je ispjevan i koje mu je preneseno značenje. Nadnaslov toga psalma je „Mesijansko kraljevstvo“ a objašnjenje za to daje bilješka u Jeruzalemskoj Bibliji: Ovaj psalam posvećen je Salomonu, pravednom i miroljubivom, bogatom i slavnom kralju (1 Kr 3.9.12.28; 4,20; 10,1-29; 1 Ljet 22,9) i zamišlja idealnog kralja budućnosti. Židovska je i kršćanska predaja u njemu gledala predsliku mesijanskog kralja kojega je prorekao Izaija (9,5; 11,1-5) i Zaharija (9,9s). Crkva taj psalam pjeva u vremenu došašća upravo u smislu iščekivanja dolaska Mesije-Kralja, Kneza mironosnog. Prorok Izaija to izražava na ovaj način: … dijete nam se rodilo, sina dobismo; na plećima mu je vlast. Ime mu je: Savjetnik divni, Bog silni, Otac vječni, Knez mironosni (Iz 9,5). A malo kasnije u svojoj knjizi prorokuje: Isklijat će mladica iz panja Jišajeva, izdanak će izbit’ iz njegova korijena… neće suditi po viđenju, presuđivati po čuvenju, već po pravdi će sudit’ ubogima i sud prav izricat’ bijednima na zemlji. Šibom riječi svoje ošinut će silnika… (Iz 11,1-5). Prorok Zaharija pak poziva na klicanje kćeri Siona i Jerzualema: Klikni iz sveg grla, Kćeri sionska! Viči od radosti, Kćeri jeruzalemska! Tvoj kralj se evo tebi vraća: pravičan je i pobjedonosan, ponizan jaše na magarcu, na magaretu, mladetu magaričinu (Zah 9,9).

Psalmist psalma 72. moli Boga da svoju pravdu podari „sinu kraljevu“ kako bi pravedno mogao suditi ubogim pučanima, djeci siromaha donijeti spasenje a tlačitelja smrviti (r. 4). U vrijeme toga Kralja, u danima njegovim cvjetat će pravda i mir velik… On će vladati od mora do mora i od Rijeke do granica svijeta (r. 5 – 8). Taj pravedni kralj će spasiti siromaha koji uzdiše, nevoljnika koji pomoćnika nema; smilovat će se ubogu i siromahu i spasit će život nevoljniku: oslobodit će ih nepravde i nasilja… (r. 12-14). I na kraju izriče želju: Stog’ neka živi takav kralj!  Bilo ime njegovo blagoslovljeno dovijeka! Dok je sunca, živjelo mu ime! Njim se blagoslivljala sva plemena zemlje, svi narodi nazivali ga blaženim! (r. 15 i 17). Na kraju izražava želju da se sva zemlja napuni slave njegove! (r. 19).

Dok sam ovoga došašća meditirao ove divne pročke tekstove napunjao sam se željom, koja se pretvarala u molitvu, da Isus – pravedni Kralj, Knez mironosni učini da “dani njegovi” budu u ovo naše vrijeme, da se brzo dogodi ostvarenje proročkih tekstova u današnjem svijetu koje je puno nasilja, mržnje, ratova… Toliko je gladnih i siromašnih u svijetu, i kod nas. Toliko boli i suza. Toliko je zla i grijeha. Zar ne bi svi kojima je stalo do pravde i mira željeli da Isus konačno “smrvi tlačitelja” a “Šibom riječi svoje ošine silnika”; tko ne bi volio gledati kako se štite ubogi i siromasi i kako se toliki nevoljnici spasavaju i izbavljaju iz svojih nevolja. Doista, to iskreno žele i očekuju svi kojima je stalo do pravde i mira.

Isus je taj pravedni Kralj, on je taj Knez Mironosni. On je svemogući Bog. On može sve, ali nije nasilan, nego je strpljiv s nama. On je Mesija koji je došao, on je Emanuel, one je s nama… ali čeka nas. Sve ovisi o nama. Jedino što Isus želi jest da bude primljen, prihvaćen, da mu povjerujemo. Kad bismo mu vjerovali, događale bi se divne promjene, čudesa, ostvarenje svih proročanstava. Učnimo sve da se na nas ne odnose one tužne riječi koje je zapisao sv. Ivan apostol: K svojima dođe i njegovi ga ne primiše (Iv 1,11). Budimo uvijek među onima na koje se odnosi sljedeća njegova rečenica: A onima koji ga primiše podade moć da postanu djeca Božja: onima koji vjeruju u njegovo ime… (Iv 1,12). Budemo li živjeli kao istinska djeca Božja, tj. po njegovu evanđelju, Isus će ovo naše vrijeme učini “danima njegovim” i umnažat će svoja čudesa. Činit će to i po nama jer je obećao da ćemo i mi činiti i veća djela od onih koje je on činio ako budemo vjerovali u njega (usp. Iv 14,12).

Dragi prijatelji Radio Marije!

Molimo žarko ovoga Božića, ovih božićnih blagdana da ljudi prihvate Isusa: molimo za Ukrajinu, Rusiju, Kosovo i cijeli svijet – da zavlada pravda, mir, ljubav i radost. To od srca želim svim slušateljima, volonterima i dobročiniteljima naše Radio Marije. Činim to u ime vodstva hrvatske redakcije Radio Marije Srbije – u ime dr. Dražena Marića, Nikole Jaramazovića, Miroslava Stantića, Darija Martona, Darka Temunovića i u svoje ime.

Sretan vam Božić i blagoslovljena nova godina, godina Gospodnja 2023.

Vaš urednik
mons. dr. Andrija Anišić