Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Duhovni kutak

Budi sunce u nečijem životu

Budi sunce u nečijem životu

S dolaskom proljeća i lijepog vremena, sve je ljepše, šarenije, priroda se budi. Primjećujemo zelenu travu, šareno cvijeće, cvrkut ptica u krošnjama olistalog drveća, … Sunce i njegova toplina unose radost, vedrinu, ljepše raspoloženje. To je upravo ono malo što nam je potrebno da budemo sretni. Sunce nas preobražava. Mijenja prirodu, životinje, i nas ljude. Svojom blagošću sve čini lakšim, jednostavnijim.
A tako često mi ljudi nismo sposobni za tako nešto. Zašto nam je teško da i mi isto to činimo? Uživamo u šetnji kroz zelenu travu, ali ne uživamo u šetnji s prijateljima. Slušamo cvrkut ptica, ali muziku našeg života ne dijelimo s drugima. Volimo šarenilo i miris cvijeća na livadi, ali rijetko kada tim istim cvijećem obradujemo voljenu osobu, majku, baku, … Prija nam sjediti pod krošnjom drveća, ali tu istu naviku ne dijelimo sa prijateljima, partnerom/partnerkom.
Od užurbanosti ovoga svijeta zaboravljamo na male stvari. Molière je rekao – „Zrnca pijeska čine planine, trenuci čine godine, a sitnice ceo život”. Zrncima ljubavi i pažnje stvaramo čvrst dom i obitelj; lijepi trenuci čine godine našeg života, a one male stvari, svakodnevne, jednostavne sitnice dio su cijelog našeg života. I upravo ta zrnca, trenuci, sitnice, daju našem životu smisao, boje, vedrinu.
Budimo kao sunce i uljepšajmo nečiji život. Kada izmamimo drugome osmijeh na lice, i naše lice će se ozariti i duša će procvjetati. Kao sunce i mi drugima budimo svjetlost, toplina, vedrina. I mi učinimo da sve oko nas buja i zeleni se, da je sve šareno i cvjetno, mirisno. Učinimo drugima život ljepšim, vedrijim. Neka naš smijeh, glas, razgovor s drugima bude sličan melodiji ptičijeg cvrkuta. I naši savjeti, razgovori i pomoć drugima u teškim životnim trenucima, borbama i poteškoćama, neka budu kao sunce poslije kiše, koje tada sija još ljepše i sjajnije. Jer nas životne borbe i iskušenja samo još više ojačaju, a uz pravu podršku korak po korak nastavljamo naprijed i idemo ojačani u nove pobjede.

Jelena Pinter

29 travnja 2019

Nema komentara

Odgovori