Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Duhovni kutak

Lectio divina

Lectio divina

Dnevnik Lectio Divina (Sveta Čitanja) sadrži kontemplativan, stoljećima star oblik molitve u kojem čitamo Bibliju, a to molitveno iskustvo doživljavamo kao Živu Riječ Božju , razgovor s Bogom.

Metoda Lectio Divina sastoji se od pet jednostavnih i brzih koraka, koje imaju izuzetno dubinsko značenje.

5 koraka metode Lectio Divina (Sveta Čitanja):

1. Silencio – Tišina: Smirite svoje misli i dopustite sebi da uživate u tišini dok se pripremate za čitanje Božje riječi.

2. Lectio – Čitanje: Čitajte Sveto pismo tri puta, polako i, ako je moguće, glasno. Zašto? Zato što glasno čitanje usporava našu prirodnu sklonost da samo letimično prođemo kroz Sveto Pismo. U drugom, a najčešće tek u trećem čitanju postat će vam jasno značenje koje ste propustili u prvotnom čitanju.

3. Meditatio – Meditacija: Meditirajte o onome što ste pročitali, aktivno. U metaforama tražite dublji smisao i pokušajte si pojasniti Božju riječ. Upravo na taj način je Isus koristio prispodobe kako bi nas naučio važne lekcije.

4. Oratio – Razgovor s Bogom: Sada se obraćamo Bogu, ne samo vlastitim mislima već s uvidom u Božje misli i mudrosti. Naše jednostrane misli sada mogu postati dvostrani razgovor u kojemu doživljavamo kako nas Bog vodi, kako je upravo on utjeha i milost.

5. Contemplatio – Razmatranje: ‘Budi spokojan i znaj da sam ja Bog’. U fazi razmatranja uzmemo si vremena kako bi se prepustili Božjoj prisutnosti i iskusili ljubav koju smo primili kroz čitanje Svetog Pisma.

(aleteia.org/Laudato/prevela:K.P.)

24 rujna 2018

Nema komentara

Odgovori