Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Vijesti

Svibanjska duhovna obnova za svećenike Srijemske biskupije

Svibanjska duhovna obnova za svećenike Srijemske biskupije

4. svibnja 2015. godine u Petrovaradinu je održana duhovna obnova za svećenike Srijemske biskupije koji djeluju u Srijemu. Duhovnu obnovu vodio je vlč. Dragan Muharem, svećenik Subotičke biskupije, predavač na Teološko-katehetskom institutu i urednik lista “Zvonik”. Tema ovomjesečne duhovne obnove bila je „Via lucis – Put svjetla“.
Vlč. Muharem je spomenuo da se radi zapravo o pobožnosti koja želi zahvatiti svakodnevicu vazmenoga vremena. Na početku je iznio da su vjernici u korizmenom vremenu uključeni u hod prema Uskrsu kroz pobožnost križnoga puta, korizmene propovjedi, post i nemrs i druga odricanja, intenzivniji sakramentalni život, a sve to u vidu priprave za Uskrs. Međutim, ističe voditelj, na Uskrs kao da sve prestaje. Sve se vraća na staro. Aktivniji crkveni život vraća se u „normalu“, često puta popraćeno riječima “Uskrs je prošao”. Međutim, evanđeoski tekstovi govore da upravo na Uskrs sve počinje. Upravo tada bi trebao započeti „hod u novosti života“, ističe vlč. Muharem. Shodno tome, čini se da se kršćanska duhovnost zaustavlja na četrnaestoj postaji križnoga puta i kao da iza toga nema više ništa. Vazmeno vrijeme u kršćanskim zajednicama ne poznaje neko posebno življenje otajstva Uskrsa i nakon svetkovine. Uglavnom se sve svodi na „odmor“ od aktivnosti u korizmi, te na taj način izmiče ljepota i radost susreta s Uskrsnulim. Pobožnost „Puta svjetla“ želi biti ravnoteža i nastavak Kristova otajstva muke, smrti i uskrsnuća. Jedino se, kako ističe voditelj, preko križa dolazi do svjetla – per crucem ad lucem. Zato je ova duhovna obnova osmišljena kao upoznavanje s pobožnošću “Puta svjetla” u hodu kroz četrnaest postaja susreta s Uskrsnulim. Šteta je, što postoje malobrojni i uglavnom vjernicima nedostupni tekstovi i meditacije ove pobožnosti. Ova pobožnost “Puta svjetla” može biti poticaj kako bismo obogatili duhovni stol vazmenoga vremena u svojim župama i zajednicama, zaključuje vlč. Muharem.
Duhovna obnova je nastavljena, nakon pobožnosti “Puta svjetla”, prigodom za svetu ispovjed i klanjanjem u crkvi Svetog Jurja, mučenika u Petrovaradinu.

(izvor: srijemskabiskupija.rs)

7 svibnja 2015

Nema komentara

Odgovori