Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Vijesti

Blagoslovom žita započela Dužijanca 2015.

Blagoslovom žita započela Dužijanca 2015.

Blagoslovom mladog zelenog žita u subotu na njivi u Starom Žedniku, započelo je obilježavanje manifestacije ovogodišnje Dužijance. Slavlje je započelo svetom misom u župnoj crkvi sv. Marka, koju je predvodio mons. dr. Andrija Anišić, predsjednik Udruge bunjevačkih Hrvata “Dužijanca”.

On je u prigodnoj propovijedi istaknuo kako su se bunjevački Hrvati u cjelokupnom svom radu uvijek uzdali u Boga, a napose glede svega onoga što je vezano uz obradu zemlje, jer znaju i vjeruju da samo Bog može blagosloviti njihov rad i učiniti da njihovi usjevi donesu obilan rod. Zbog toga i manifestacije Dužijance započinju i završavaju molitvom.

U koncelebraciji na misi, uz mons. Anišića sudjelovali su i domaći župnik, preč. Željko Šipek, dekan dekanata Subotica–Donji grad, preč. Julije Bašić, preč. Attila Zseller, koji je propovijedao na mađarskom jeziku i još petorica svećenika.

Poslije svete mise uslijedila je procesija svih sudionika toga slavlja, od crkve do salaša Franje Stipića, pored kojeg se nalazi njiva na kojoj je župnik Šipek obavio obred blagoslova mladoga zelenog žita i svih usjeva.

 

29 travnja 2015

Nema komentara

Odgovori