Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Vijesti

Priopćenje s 32. plenarnog zasjedanja Međunarodne BK sv. Ćirila i Metoda

Priopćenje s 32. plenarnog zasjedanja Međunarodne BK sv. Ćirila i Metoda

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Članovi Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda, mons. Zef Gashi SDB, nadbiskup barski i predsjednik MBK; mons. Stanislav Hočevar SDB, nadbiskup beogradski i potpredsjednik MBK; mons. János Pénzes, biskup subotički; mons. Ilija Janjić, biskup kotorski, mons. Đuro Gašparović, biskup srijemski; mons. Djura Džudžar, egzarh za katolike istočnog obreda u Srbiji; mons. Kiro Stojanov, biskup skopski i egzarh za katolike istočnog obreda u Makedoniji; mons. Ladislav Német SVD, biskup zrenjaninski i generalni tajnik MBK; mons. Dodë Gjergji, apostolski upravitelj prizrenski – održali su svoje 32. redovito plenarno zasjedanje od 21. do 23. travnja 2015. u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata u Beogradu. Na zasjedanju je sudjelovao i apostolski nuncij u Republici Srbiji, nadbiskup mons. Orlando Antonini.

U svom obraćanju biskupima nuncij Antonini je istaknuo važnost zajedničkog i koordiniranog djelovanja biskupa pri reguliranju odnosa prema vlastima u zemljama u kojima djeluju. On je pozdravio ratifikaciju Sporazuma o suradnji između Republike Srbije i Svete Stolice u oblasti visokog obrazovanja, te jednako tako i otvaranje ENIC/NARIC Centra za priznavanje i nostrifikaciju akademskih naslova stečenih u inozemstvu. To je za Katoličku crkvu vrlo važno, jer su teološke diplome i viša akademska zvanja katoličkih svećenika i laika stečene u inozemstvu. Nadalje, nuncij je biskupe obavijestio o tome da je mu je sam premijer, gospodin Aleksandar Vučić, osobno izrazio spremnost pregovarati s Katoličkom crkvom po pitanju restitucije oduzete crkvene imovine. Biskupi su s zadovoljstvom pozdravili ovu informaciju te izrazili nadu da će u što skorije vrijeme doći do ponuđenog susreta, za koji se nadaju da će pridonijeti pokretanja procesa restitucije s mrtve točke.

U radnom dijelu zasjedanja biskupi su raspravljali o ekumenskim pitanjima, te su izrazili radost što će kardinal Kurt Koch, predsjednik Papinskog vijeća za jedinstvo kršćana, za mjesec dana posjetiti Srbiju. Ta posjeta će biti prilika da se potvrde već dobri odnosi sa Srpskom pravoslavnom crkvom – zaključeno je na zasjedanju. Biskupi su potom raspravljali i o otvorenim pitanjima u odnosu prema državnim vlastima, naglašavajući pri tome da je gorući problem što se u sve više gradova i općina izdaju poreska rješenja kojima su obuhvaćene župe, samostani, karitativne ustanove, dvorane za vjeronauk i druge zgrade koje Katolička crkva koristi za obavljanje svoga poslanja, a ne za stjecanje bilo kakve vrste materijalne dobiti. Nadalje, biskupi su ponovno konstatirali da, iako je Sporazumom o vraćanju oduzetih crkvenih Matičnih knjiga bilo predviđeno da se sve te knjige vrate najkasnije do 31. prosinca 2012. godine, Katoličkoj crkvi do sada nije vraćena još ni jedna od oduzetih Matičnih knjiga. Slično je i sa Uredbom o uplati doprinosa za penzijsko i invalidsko i zdravstveno osiguranje za svećenike i vjerske službenike. Mada su tom Uredbom predviđeni način i dinamika uplaćivanja spomenutih doprinosa, još niti za jednog katoličkog svećenika ta Uredba nije u potpunosti provedena, dok većina njih ostaje neosigurana upravo zbog neprovođenja spomenute Uredbe.

Nadalje, biskupi su Pančevu posjetili zgradu koja se ima urediti za sjedište Biskupske konferencije, izrazivši nadu da će donatori imati razumijevanja za ovaj vrlo značajan projekt naših lokalnih Crkava.

Slijedeće redovito plenarno zasjedanje Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda održat će se od 14. do 16. ožujka 2016. godine u Subotici.

(izvor: kmc/mbk)

27 travnja 2015

Nema komentara

Odgovori