Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Duhovni kutak

Kraljice neba, raduj se!

Kraljice neba, raduj se!

Nalazimo se u mjesecu svibnju, Marijinom mjesecu. Iako znamo da je svibanj Marijin mjesec, svakako se na pobožnosti i molitve Njoj ne trebamo ograničiti samo na ovaj period. Kao što ni Uskrs ne slavimo samo 1 dan u godini, nego cijeli život.
Veću pozornost, molitve i pobožnosti upućujemo joj u svibnju. Divnom mjesecu na prijelazu iz proljeća u ljeto, sa sunčanim i sve toplijim danima, bujanjem trave (koja nam označava rodnost, novi život), cvjetanjem cvijeća, … Mjesec u kojem se posebno organiziraju hodočašća u Marijanska svetišta; hodočašća u Fatimu, Lurd, pa i nama bliže Međugorje, Mariju Bistricu i svima nama poznat Bunarić kraj Subotice. Tako ugodan, sunčan, prijatan mjesec, posvećen baš Njoj! A tko je Marija?!
Marija je ona mlada djevojka koja je povjerovala anđelu, Božjem glasniku, da će začeti po Duhu Svetomu. Ona koja nam je “poklonila, darovala” – “Veliča!” Iako majka Sina Božjega – lutala je tražeći prenoćište i u jednostavnosti, skromnosti Betlehemske štalice rodila Spasitelja svijeta. Marija je sve u vezi s Isusom pohranjivala i prebirala u svom srcu. Ponosila se svojim sinom i divila se onome što se o njemu govorilo. Uz nju Isus je rastao, jačao i napunjao se mudrošću i milošću Božjom. Slijedila ga je, podržavala, pratila. Nježnom svojom rukom je ohrabrila Isusa na Njegovom križnom putu. Plaštom boli bila omotana u posljednjim trenucima Isusovim. S mačem u srcu proživljavala zajedno sa Isusom sve boli, muke, strahote križa. I tada je postala naša Majka, Majka svih majki!
Tako skromna, a tako velika! Veliki primjer nam je ostavila. Uzor svim ženama, majkama. Primjer da kroz život idemo vjerom u Boga, Njegovu Riječ; da Ga veličamo i zahvaljujemo mu se svakodnevno; da budemo skromni, jednostavni, maleni; da svoju djecu napunjamo mudrošću uz Božju milost i zaštitu; da uz svoju djecu budemo čitav njihov život, oblikujući ih u divne osobe uz koje ćemo biti i u trenucima njihovih padova, boli, muke, poteškoća, križeva. Divan uzor naše Majke kako živjeti! Poštovati i voljeti je cijeli naš život; štovati, moliti i zahvaljivati joj, i tako živjeći ispunit ćemo njeno srce radošću, kako i pjevamo u Vazmenom vremenu – Kraljice neba, raduj se!

Jelena Pinter

23 svibnja 2018

Nema komentara

Odgovori