Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Duhovni kutak

Pustiti da srce krvari

Pustiti da srce krvari

Dragi čitatelji, započeli smo vrijeme Korizme. Vrijeme kada se bliže upoznajemo sa Isusovom mukom i suosjećamo sa njom. Proživljavamo je … Toliko misli nam prolazi kroz glavu. Korizma nas podsjeća na šutnju, odricanje, post, suze, bol, patnju, trpljenje. A ustvari je to vrijeme velike ljubavi. Ljubavi koju nam je Bog darovao.
Isus našu patnju pretvara u ljubav. Beznađe u nadu. Razjedinjenost u zajedništvo. Praštamo i mirimo se. Dubine našega bića idu ka dobru i ljubavi. Gorčina postaje slast. Smrt – novi život. Nevjernost postaje vjernost. Kukavičluk hrabrost. Kada se ljudsko i božansko susretnu (na misi, klanjanju, tijekom molitve), tada puštamo da srce krvari. Da sve ono loše odbacimo, a kada nam Bog zaliječi srce, postajemo novi, obnovljeni.
Srce treba otvoriti i pred ljudima. Teško je to, znam. Zato često glumimo da smo jaki, nasmijani, vedri. Treba hrabrosti pokazati da si malen, slab. Kao Isus … Ismijan, popljuvan, a nitko te ne razumije. Isus je upravo to sve prošao. Za nas … Većina će nas odbaciti, ali naći će se usput neka Veronika. Ona će pomoći …
Ustrajmo u kušnjama. Kao Isus … Pravedan i nevin, postao je odbačen i razbojnik. Često tako i mi prolazimo u životu. Ali bitno je ustrajati u kušnjama. Kada se osjetimo umorno i na izmaku snaga, sjetimo se Isusa – izranjenog, na izmaku snaga, sa teškim drvetom križa na ramenima. Psovke, klevete, ruganje, udarci. Prihvatimo križ na svoja ramena, ne stavljajmo ga na tuđa. Ne osuđujmo druge. Pomozimo drugima nositi križ. Olakšajmo drugima patnje, boli. I ne odustajati, do kraja našega puta. Kada padnemo, pridignimo se – prvi, drugi, treći put. Naći će se tu i poneki prijatelj koji će pomoći.
I Marijino je srce patilo. Trpila je. Kako joj je rečeno – mač joj je probo srce. Uslijed tolike boli, patnje, trpljenja, i Njeno je srce krvarilo. Ali susret sa Sinom ju je osnažio, kao i Njega, jer je majčina ljubav najveća.
“U kamenu ništa ljudsko, u ljudima sve kameno” (Ivo Andrić). Ne dozvolimo da nam se tako nešto dogodi. Omekšajmo svoje srce. Ugrijmo grudi ledene i omekšajmo srca kamena. Pustimo da nam srce krvari. I Isus je prilikom pada pod križem grlio kamenje – ono mu je bilo najbliže i tada mekše od ljudskih srdaca. Ne zatvarajmo svoje srce za Boga i ljude oko sebe. Pružajmo ljubav i toplinu jedni drugima. Iskoristimo ovu Korizmu na najbolji mogući način, uz djela ljubavi i milosrđa.

Jelena Pinter

15 veljače 2018

Nema komentara

Odgovori