Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Vijesti

Nadbiskupsko posvećenje novog barskog nadbiskupa

Nadbiskupsko posvećenje novog barskog nadbiskupa

Dosadašnji svećenik Prizrenske apostolske administrature i župnik u župi Sv. Antuna u Prištini, don Rrok Gjonlleshaj, primit će nadbiskupsko posvećenje i nadbiskupsku službu od umirovljenog nadbiskupa mons, Zefa Gashija SVD i bit će ustoličen, kao 62. nadbiskup po redu, u katedru barskih nadbiskupa i primasa Srbije, u konkatedrali Sv. Petra apostola u Baru dana 28. svibnja 2015, tijekom svečanog euharistijskog slavlja. U obredu posvećenja i svečanoj liturgiji sudjelovat će biskupi članovi Međunarodne biskupske konferencije Sv. Ćirila i Metoda, kao i biskupi iz Albanije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Italije. Prije toga, u subotu 14. svibnja 2016, u konkatedrali Bl. Majke Tereze iz Kalkute u Prištini, don Rrok Gjonlleshaj oprostit će se od vjernika svoje župe i ordinarija mjesne Crkve mons. Dode Gjergjija tijekom svečane mise.

Papa Franjo prihvatio je odreknuće od pastoralne službe mons. Zefa Gashija i za novog nadbiskupa imenovao don Gjonlleshaija 5. travnja ove godine. On je rođen 10. veljače 1961. u Veleži kod Prizrena. Po završetku osnovne škole u rodnoj Veleži, filozofske i teološke studije pohađao je u Rijeci. Za svećenika Apostolske administrature u Prizrenu zaređen je 1987. Nakon svećeničkog ređenja obavljao je svećeničku službu u više župa, najprije kao vikar a zatim kao župnik. Bio je također ravnatelj Radio Marije na Kosovu i suradnik vjersko-kulturne revije Drita.

Barska nadbiskupija utemeljena je davne 1034. godine, dakle prije velikog crkvenog raskola. Obuhvaća najveći dio Crne Gore. Sjedište joj je u Starom Baru, uz dosadašnju konkatedralu u Podgorici i novoizgrađenu u Baru. U njoj živi nešto više od 12.000 katolika organiziranih u 19 župa i 3 dekanata, o kojima pastoralno skrbi 14 svećenika, od kojih su polovica dijecezanski a polovica redovnici. U Nadbiskupiji djeluje i 30 redovnica. Liturgijski jezik u najvećem broju župa je albanski, dok se u nekoliko koristi i hrvatski. Barska nadbiskupija ne pripada ni jednoj crkvenoj pokrajini, već je neposredno podložena Svetoj Stolici.

14 svibnja 2016

Nema komentara

Odgovori