Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Vijesti

Regina Caeli: Mir za Siriju, teško kazniti zlostavljače djece

Regina Caeli: Mir za Siriju, teško kazniti zlostavljače djece

S velikom boli primam dramatične vijesti iz Sirije o spirali nasilja koja nastavlja otežavati ionako očajnu humanitarnu situaciju u toj zemlji, osobito u gradu Alepu, te pogađa nevine žrtve, čak među djecom, bolesnima i onima koji se uz velike napore trude pomoći bližnjemu. Potičem sve strane u sukobu da poštuju prekid vatre i osnaže dijalog koji je u tijeku: jedini put koji vodi miru – Papin je apel nakon današnje molitve Regina Caeli. Također je čestitao Uskrs svim vjernicima istočnih Crkvi koji ga danas slave.
Duh Sveti poučava

U nagovoru prije marijanske molitve, Sveti se Otac osvrnuo na današnji evanđeoski odlomak, u kojem Isus, prije svoje muke i smrti na križu, apostolima obećava Duha Svetoga, koji će ih poučavati te im dozivati u pamet njegove riječi.

U trenutku kad se sprema na povratak Ocu, Isus najavljuje dolazak Duha koji će prije svega poučavati učenike da uvijek sve cjelovitije razumijevaju evanđelje i prihvaćaju ga u svojem životu te ga čine živim i djelatnim po svojem svjedočenju. Dok apostolima povjerava poslanje naviještanja evanđelja čitavome svijetu, obećava da neće ostati sami: s njima će biti Duh Sveti, Tješitelj; štoviše bit će u njima kako bi ih štitio i podržavao. Isus se vraća Ocu, ali nastavlja pratiti i poučavati svoje učenike po daru Duha – objasnio je Papa.
Duh sveti doziva u pameti Isusove riječi

Drugi vidik poslanja Duha Svetoga sastoji se u pomaganju apostolima da se sjećaju Isusovih riječi. Božanski učitelj je već prenio sve što je namjeravao povjeriti apostolima: s njim, utjelovljenom Riječi, objava je završena. Duh Sveti pak podsjeća na Isusov nauk u raznim konkretnim okolnostima života, kako bi ga mogli provoditi u djelo. To se zbiva i danas u Crkvi, koju vodi svjetlo i snaga Duha, kako bi svima mogla nositi dar spasenja – rekao je papa Franjo.
‘Nismo sami!’

Istaknuo je da nismo sami: Isus nam je blizak, usred nas je, u nama je. Njegova nova prisutnost u povijesti odvija se po daru Duha Svetoga, po kome je moguće imati živi odnos s Kristom. Duh Sveti, uliven u nas po sakramentima krštenja i potvrde – nastavio je Papa – djeluje u našim životima. Vodi nas tako da razmišljamo, djelujemo i razlikujemo dobro od zla; pomaže nam da prakticiramo ljubav s Isusom, osobito prema potrebitima.

Nismo sami! Znak prisutnosti Duha Svetoga je i mir koji Isus daje svojim učenicima. On se razlikuje od mira koji si ljudi međusobno žele i pokušavaju ostvariti. Isusov mir izvire iz pobjede nad grijehom, egoizmom koji nas sprječava da se ljubimo poput braće. Svaki učenik, pozvan slijediti Isusa noseći križ, prima njegov mir, siguran u njegovu pobjedu i iščekujući njegov konačni dolazak – ustvrdio je Sveti Otac.
Uskrsna čestitka istočnim kršćanima

Moja srdačna misao usmjerena je na našu braću istočnih Crkvi koja danas slave Uskrs. Neka uskrsli Gospodin svima udijeli darove svojega svjetla i mira. Χριστός ἀνέστη – rekao je papa Franjo nakon molitve Regina Caeli. Podsjetio je k tome da sutra u Rimu započinje međunarodna konferencija o održivom razvoju i najranjivijim oblicima rada. Poželio je da to poveća osjetljivost vlasti, političkih i gospodarskih ustanova te civilnoga društva, kako bi promicali model razvoja koji vodi računa o ljudskom dostojanstvu, radnim normativima i okolišu.
‘Ne smijemo tolerirate zlostavljanje djece!’

Na koncu je pozdravio članove udruge „Meter“ koja se već godinama bori protiv svakog oblika zlostavljanja djece. To je tragedija! Ne smijemo tolerirati zlostavljanja maloljetnika! Trebamo štititi djecu i trebamo teško kazniti zlostavljače – rekao je na kraju papa Franjo.

izvor: hr.radiovaticana.va

1 svibnja 2016

Nema komentara

Odgovori