Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Vijesti

Papa Franjo: Isusov bič za nas jest njegovo milosrđe. Otvorimo mu vrata!

Papa Franjo: Isusov bič za nas jest njegovo milosrđe. Otvorimo mu vrata!

Prema riječima pape Franje, Isus nikada ne udara nego pročišćuje s nježnošću.

„Isusov bič za nas jest njegovo milosrđe. Otvorimo mu vrata.“, rekao je papa Franjo u nagovoru prije današnje podnevne molitve Angelusa.

„Današnje čitanje iz evanđelja nam predstavlja Ivanov izvještaj o Isusovom izgonu trgovaca iz Hrama. Kada su od Isusa tražili znamenje, on im je odgovorio – ‘Razvalite ovaj hram i ja ću ga u tri dana podići’ – misleći pritom na hram svojega tijela. Tu, prema evanđelistu Ivanu, imamo prvi navještaj Kristove smrti i uskrsnuća ‘njegovo tijelo, uništeno nasiljem grijeha na križu, postat će u uskrsnuću opće mjesto susreta Boga i ljudi.’ Zbog toga je njegova ljudskost istinski hram, gdje se Bog objavljuje, govori i daje se susresti; istinski Božji klanjatelji nisu čuvari materijalnoga hrama, nositelji moći i vjerskoga znanja, već oni koji se klanjaju Bogu ‘u duhu i istini.“, kazao je Papa.

„Poput Isusa, od čitavog našeg postojanja činimo znak Božje ljubavi prema braći; izgrađujemo Bogu hram u svom životu i tako omogućujemo da ga susretnu tolike osobe na koje na svom putu nailazimo. Budemo li svjedoci živoga Krista, mnogi će ljudi sresti Isusa u nama, u našem svjedočenju“, nastavio je Sveti Otac.

Papa Franjo potaknuo nas je i da se upitamo: „Osjeća li se Gospodin doista kao kod kuće u mojem životu? Dopuštam mu li da pročisti moje srce i izbaci idole koji su se u njemu možda nastanili – idole pohlepe, svjetovnosti, navike protivne Bogu, bližnjemu i meni samomu?“

Prema riječima pape Franje, „Isus nikada ne udara“ nego „pročišćuje s nježnošću“. „Milosrđe je njegov način čišćenja.“. „Isusov bič za nas jest njegovo milosrđe. Otvorimo mu vrata kako bi očistio naše srce.“, potaknuo je Papa

Svaka euharistija koju s vjerom slavimo, čini da rastemo kao Gospodnji živi hramovi, zbog zajedništva s njegovim raspetim i uskrslim tijelom. Isus poznaje našu najdublju želju: da se on – samo on – nastani u nama.“, nastavio je Sveti Otac.

Nakon podnevne molitve i pozdrava hodočasnicima, Sveti je Otac svim vjernicama okupljenima na Trgu sv. Petra kao i ženama diljem svijeta, čestitao međunarodni Dan žena, zahvalivši im na njihovu svjedočenju evanđelja i radu u Crkvi. „Svijet u kojem su žene marginalizirane sterilan je svijet, jer ne samo da žene nose život, već i prenose sposobnost da vidimo više… shvaćamo svijet na drukčiji način; da osjećamo stvari kreativnijim, strpljivijim i nježnijim srcem.“, kazao je Papa otpustivši na kraju vjernike svojim redovitim pozdravom.

(izvor: Radio Vatikan)

8 ožujka 2015

Nema komentara

Odgovori