Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Vijesti

OBNOVU SUBOTIČKE KATEDRALE FINANCIRAT ĆE MAĐARSKA VLADA

OBNOVU SUBOTIČKE KATEDRALE FINANCIRAT ĆE MAĐARSKA VLADA

Gradonačelnik Subotice Jenő Maglai i predsjednik Mađarskog nacionalnog vijeća mr. Jenő Hajnal potpisali su  u Gradskoj kući Sporazum o prvoj fazi rekonstrukcije i restauracije Katedrale svete Terezije Avilske u Subotici.

Prema gradonačelnikovim riječima katedrala nije obnavljana više od tri desetljeća, a novac koji je Mađarsko nacionalno vijeće dobilo od mađarske vlade omogućit će njezinu potpunu rekonstrukciju u narednih nekoliko godina.

On kaže da temeljem danas potpisanoga sporazuma lokalna samouprava prepušta Mađarskom nacionalnom vijeću i Subotičkoj biskupiji postojeću projektnu dokumentaciju izrađenu prošle godine od strane radne skupine formirane za utvrđivanje potreba i mogućnosti obnove subotičke katedrale:

‘U okviru projekta obnove katedrale lokalna je samouprava financirala izradu projektne dokumentacije za potpunu obnovu električne mreže u katedrali. Budući da su u međuvremenu dobivena značajna sredstva od mađarske Vlade, postignut je dogovor da će Mađarsko nacionalno vijeće i Subotička katedrala preuzeti daljnje financiranje rekonstrukcije katedrale.’

Budući da je riječ o velikom građevinskom zahvatu, rekonstrukcije će se obavljati po fazama, a za prvu je od mađarske vlade dobiveno oko 65 milijuna dinara, kaže predsjednik Mađarskog nacionalnog vijeća mr. Jenő Hajnal, navodeći što se tim novcem planira uraditi:

‘Na temelju ugovora koji smo sklopili sa Subotičkom biskupijom nastaviti ono što su Grad Subotica i Uprava za izgradnju Grada započeli prošle godine. Najprije moramo utvrditi što je sve potrebno uraditi na katedrali, pri čemu je u ovoj prvoj fazi radova važno učvrstiti toranj kako se ne bi oštetio prilikom rekonstrukcije objekta, a do konca godine planiramo da pročelje katedrale bude potpuno obnovljeno.’

Početak radova na obnovi subotičke katedrale predviđen je za nekoliko mjeseci.

(izvor: Radio Subotica)

 

8 ožujka 2015

Nema komentara

Odgovori