Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz

Vijesti

Blagoslov vinograda u Petrovaradinu i Maradiku

Blagdan sv. Vinka, zaštitnika vinogradara, svečano je obilježen na podunavskm padinama Fruške gore uz tradicijske običaje.

Tradicija upriličavanja liturgijskog obreda blagoslova vinograda kod petrovaradinskih vinogradara  nastavljena je u vinogradu Roberta Štimca kod petrovaradinske Barutane, u organizaciji članova Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva “Jelačić”. Na Dan blagdana, sudionici prvog ovogodišnjeg pohoda vinogradima su se okupili, a trs je blagoslovio župnik Župe Uzvišenja sv. Križa u Petrovaradinu i petrovaradinski dekan preč. mr. Ivan Rajković. Prvu lozu odsjekao je, te simbolično orezivanje započeo vlasnik i poduzetnik Štimac.

Na ovaj događaj, prema običajima koji vuku korijene iz XVIII. stoljeća, kada je u okolici Petrovaradina vinograda bilo mnogo više, a u samom gradu su postojali brojni vinski podrumi, dolaze isključivo muškarci, donoseći dobro raspoloženje, ali i prilog zaedničkoj gozbi koja se organizira i kapljici koja je zaliva. Tako je bilo i ovog 22. siječnja, a tradiciju blagoslova vinograda podržao je kabinet gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića i MZ Petrovaradin. Gosti ovog tradicijskog zimskog okupljanja u vinogradima bili su predstavnici hrvatske diplomacije akreditirani u Beogradu.

Blagdan sv. Vinka svečano je na tradicionalan način proslavljen i u Maradiku, uz blagoslov vinograda i vinogradara. Vjernici, muškarci, okupljaju se najprije u crkvi a zatim se u procesiji ide kod domaćina, gdje se blagoslivlja loza i simbolično orezuju tri čokota. Vinograd i mlado vino blagoslovio je maradički župnik, preč. Božidar Lusavec, uz sudjelovanje vlč. Mateja Perića, župnika u Sremskim Karlovcima. Nakon procesije i obreda blagoslova, domaćin je počastio sve prisutne vjernike, a druženje se nastavilo uz veselje i tamburaše te blagdanski objed u župnoj dvorani.

26 siječnja 2023

Nema komentara

Comments are closed.