Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz

Vijesti

Obilježen Dan Katoličkog medija centra Beogradske nadbiskupije

U utorak, 24. siječnja 2023. u Ordinarijatu Beogradske nadbiskupije u Beogradu povodom spomendana sv. Franje Saleškog, zaštitnika Katoličkog medija centra Beogradske nadbiskupije (KMC) upriličen je stručni skup novinara, dopisnika i suradnika KMC-a i nadbiskupijskog časopisa Blagovest. Prigodno predavanje na stručnom skupu održao je vlč. mr. Aleksandar Ninković na temu Fake news.

Na početku skupa sve prisutne pozdravio je direktor KMC-a Velimir Martinović, zahvalivši svima na nazočnosti. Potom se u ime beogradskog nadbiskupa mons. Ladislava Nemeta prisutnima obratio preč. Ivan Poleto, kancelar Nadbiskupije koji je pozdravio sve prisutne te svim suradnicima čestitao Dan njihovog nebeskog zaštitnika – sv. Franje Saleškoga, zaštitnika crkvenih pisaca i novinara. Govoreći o značaju komunikacije, kazao je da bi ona u današnje vrijeme trebala da postane “što više autentična, a ne samo ‘simbolično brbljanje’, jer upravo je komunikacija i zdravo komuniciranje pojedinca, zajednice, nacije… početak i rađanje dijaloga, zdravog dijaloga“. Istaknuo je na kraju da bi ta „zdravu komunikaciju“ trebalo da potiče upravo od medija.

Nakon uvoda i pozdrava uslijedilo je predavanje vlč. Ninkovića koji je na samom početku naglasio da suradnici, osobe koje rade i pomažu u sektoru medija trebaju poznavati osnove prije nego što se upoznaju s terminima poput – fake news-a – „lažnih vijesti“ i spinovanja – iskrivljivanja prave vijesti, informacije u cilju manipulacije. „Jedna, točnije prva osnovna stvar je poznavanje komunikacije i svih segmenata komunikacije. Treba razumjeti što je ustvari komunikacija. Sam proces komunikacije započinje, točnije u osnovi ima dva člana: onog tko šalje poruku i onog tko tu poruku prima. Nerazumijevanje često nastaje na ovom osnovnom nivou. Tu su bitne i osobne karakteristike sugovornika. Tu dolazimo i do jezika kao i percepcija i vidika koje imaju osobe koje ‘vode’ komunikaciju. Iz tog ‘nerazumijevanja’ često potiču i sve dalje poteškoće kako u svakodnevnom životu, ali i u tumačenju poruka koje ljudima kako tada tako i sada šalje i sama Biblija“, kazao je predavač.

Dodao je da psihologija također ima značajnu ulogu u svim medijima. „Ljudska priroda kao takva je dvojaka; razmišljanja se dijele na ona brza i spora, ali se sve u svemu svede na ona brza razmišljanja, koja nerijetko ne daju baš tako sjajne rezultate, ali je to u ljudskoj prirodi. Veliku ulogu tu igraju i simboli, jer čovjek sve što gleda, gleda kroz tumačenja upravo tih simbola što mediji znaju itekako da zloupotrijebe, počevši s reklamama i marketinškim trikovima koji su razvijeni na bazi čiste psihologije ljudske prirode“, rekao je vlč. Ninković dodavši da su lažne vijesti sve prisutnije u medijima, a pogotovo u periodima ratova u svijetu. Upozorio je da se danas na ove načine i Crkvu pokušava lišiti „dostojanstva koje je godinama gradila“ te da se želi ljude odaljiti od Boga tako što će se Crkvu u medijima predstaviti na pogrešan i netočan način.

Nakon predavanja uslijedila je kratka i konstruktivna diskusija sudionika, a skup je završen uz prigodno druženje.

26 siječnja 2023

Nema komentara

Comments are closed.