Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz

Vijesti

Biskupi iz Austrije i Njemačke podupiru isporuku tenkova Ukrajini

Austrijski vojni ordinarij Werner Freistetter i predsjednik njemačke sekcije udruge “Pax Christi” biskup Mainza Peter Kohlgraf u odvojenim su medijskim istupima pozdravili odluku njemačke vlade da omogući isporuku tenkova “Leopard” Ukrajini.

Austrijski vojni ordinarij Freistetter uvjeren je da međunarodna potpora Ukrajini isporukom oružja “nema alternative”.

“Da se napadnutu zemlju podupire, svim sredstvima koja su potrebna za obranu i koja imaju smisla, ispravno je i pravno i moralno”, izjavio je biskup u utorak za austrijsku televiziju Ö1, prenosi Kathpress. Može čak biti riječ o obvezi pomoći napadnutome, dodao je.

Njemački savezni kancelar Olaf Scholz nakon dugog odugovlačenja odobrio je isporuku jurišnih tenkova “Leopard 2” Ukrajini.

Biskup Freistetter smatra da ta odluka ima smisla. “Vojno gledano, to mi je potpuno jasno”, jer ranije isporučeni tenkovi mogu učinkoviti su samo u kombinaciji s jurišnim tenkovima, pojasnio je.

Ako je Zapad zainteresiran da se Ukrajina i nadalje održi u ratu s Rusijom, isporuka oružja bit će “na duge staze” nužna, rekao je austrijski vojni ordinarij, koji istodobno vidi ulogu vjerskih zajednica u tome da “podupiru, potiču i ohrabruju” mirovne pregovore. Ali nije realno, smatra, da vjerske zajednice “sada mogu lomiti led”.

Stoga nema drugog puta, posebice u interesu međunarodnog poretka koji počiva na priznatim načelima, doli “priteći u pomoć nepravedno napadnutoj državi”, zaključio je austrijski vojni ordinarij Freistetter.

Predsjednik njemačke sekcije mirovnog pokreta “Pax Christi”, biskup Mainza Peter Kohlgraf isto tako smatra ispravnom odluku njemačke vlade da omogući isporuku tenkova Ukrajini.

„Mi ćemo međutim uvijek biti krivi. Naravno, oružje ubija. Pax Christi nikad neće ubijanje samo po sebi smatrati nečim dobrim”, izjavio je biskup Kohlgraf u srijedu za KNA.

Njemačka ipak nije u prilici da “s uzdignutim kažiprstom podučava ljude kojima je ugrožen život”, rekao je, naglašujući da to vrijedi i za mirovni pokret.

Otkrio je kako se unutar Pax Christi raspravlja o isporukama oružja. “I ovdje ima glasova koji kažu: Ukrajina ima načelno pravo na samoobranu, uključujući i vojnu samoobranu”.

Za njega ne postoji zadovoljavajući odgovor na pitanje kako bi se taj rat trebao završiti. “Ali previše se govori o pobjedi i porazu, o tenkovima i razaranju”, naglasio je biskup Kohlgraf.

Ustvrdio je kako nije naivan te da vidi kakvo je stanje u Ukrajini. “Kako bi se trebao riješiti takav rat, a da ne završi u potpunoj katastrofi?”, upitao je, dodajući: “Je li potpuno razaranje i na kraju možda ´atomsko rješenje´ zaista ono što želimo?” Po njegovim riječima, nije izgledno da će Rusija priznati poraz. “Taj napadač ne poštuje ljudska prava niti ratno pravo i potpuno potiče nasilje”, zaključio je biskup Mainza i predsjednik njemačke sekcije organizacije “Pax Christi” Peter Kohlgraf.

26 siječnja 2023

Nema komentara

Comments are closed.