Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz

Vijesti

Austrija: Provedeno istraživanje o utjecaju digitalnih medija na vjerski život mladih

Skupina bečkih znanstvenika, okupljenih oko projekta “Mladi vjernici online” (Young Believers Online – YouBeOn), izradila je tijekom dvogodišnjeg istraživanja kartu koja prikazuje vjerski život mladih, objavio je Kathpress.

Znanstvenici su u razgovorima istražili aktivnosti mladih na društvenim mrežama i njihovu vjersku praksu. Karta i rezultati istraživanja bit će predstavljeni javnosti u četvrtak 26. siječnja u Beču.

Glavni ciljevi projekta bili su promatranje utjecaja digitalnog svijeta na vjerničku svakodnevicu, važnosti vjere na profilima u društvenim mrežama i razlika u pogledu toga među različitim vjeroispovijestima.

Prikazom rezultata uz pomoć zemljovida znanstvenici žele široj publici omogućiti pristup projektu, izjavila je za Kathpress članica znanstvenog tima Katharina Limacher.

Iako karta predstavlja uvid u stanje tek u određenom razdoblju, ona može biti od pomoći primjerice u pedagoškim projektima kao i u župama.

Kvalitativno istraživanje pokazuje između ostaloga kako su mladi fleksibilni i nevezani na pojedinačne župe. Primjerice, rekla je Limacher, mladi su doduše aktivni u svojim matičnim župama, ali odlaze i u druge župe jer im se ondje možda više sviđa glazba.

Karta se sastoji iz triju razina, zemljovida na kojemu su označena mjesta spomenuta u razgovorima tijekom istraživanja, razine društvenih medija na kojoj su prikazani korišteni računi na Instagramu i razine ideja, na kojoj su rekonstruirane ideje koje su nastale tijekom razgovora.

26 siječnja 2023

Nema komentara

Comments are closed.