Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz

Vijesti

Papa: U traženje mira treba više uključiti žene

Papa Franjo je primivši u audijenciju sudionike konferencije, koja 27. siječnja 2023. završava na Papinskom sveučilištu Urbaniana, pod naslovom „Žene koje grade kulturu međureligijskoga susreta“, primijetio kako praksa susreta postaje rijetka, ali je on jedan od najvećih darova koji se mogu ponuditi obiteljima, zajednicama i društvu.

Sveti je Otac organizatorima – Dikasteriju za međureligijski dijalog i predsjednici Svjetske unije katoličkih ženskih organizacija – izrazio zadovoljstvo tom inicijativom, posebno napominjući da je riječ o „neuobičajenom događaju“.

Papa je pohvalio taj susret, jer tko sudjeluje na njemu, ima na srcu brige – kako je rekao – ranjenoga svijeta.

Nije uobičajena pojava da se vjernici dvanaest religija iz cijeloga svijeta okupe i razgovaraju o važnim pitanjima koja se odnose na susret i dijalog u svrhu promicanja mira i razumijevanja u našem ranjenom svijetu. I budući da je vaša konferencija posvećena slušanju iskustava i perspektivā ženā, još je važnija.

Papa je pritom spomenuo Završnu deklaraciju VII. kongresa svjetskih vjerskih vođa i tradicionalnih religija na kojemu je sudjelovao u rujnu prošle godine, u kojoj je istaknuto da je žena put prema miru, jer svijetu pruža skrb i život.

Zauzimanje Crkve u suradnji među vjernicima različitih vjerskih tradicija važno je – napomenuo je Papa – jer svatko, osobno, posjeduje bogatstvo koje može ponuditi svijetu kako bi unio u njega duh prihvaćanja, skrbi i bratstva. Stoga je upućivanje na encikliku Fratelli tutti (br. 48) prijeko potrebno kako bi se podsjetilo na primjer gostoljubivoga ponašanja koje nadilazi svaku samodopadnost. Papa je pritom dodao kako aktivnost susreta i otvorenost koju on zahtijeva postaju rijetki, a njegovo je prakticiranje jedan od najvećih darova koje možete ponuditi svojim obiteljima, zajednicama i društvu u cjelini.

Sveti je Otac zahvalio za napore uložene u promicanje dostojanstva, posebno žena i djevojaka, te zajamčio svoju osobnu potporu u dijeljenju spoznaja i praktičnih iskustava.

Ona vam daju snagu i kreativnost kada, u svojim sredinama, radite kako biste pružili pomoć brojnim ljudima koji traže materijalno olakšanje od patnje, te još više smisao i svrhu vlastitog života.

26 siječnja 2023

Nema komentara

Comments are closed.