Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz

Vijesti

Možemo skupa – Panel diskusija

»Sigurno je da su temelji naše kršćanske vjere zajednički, te tako gledano po vjeri smo bliži jedni drugima nego li što smo udaljeni«, rekao je apostolski upravitelj Subotičke biskupije mons. Ferenc Fazekaš

Panel diskusija pod nazivom »Kršćani zajedno« održana je 22. siječnja 2023. godine u pastoralnom centru Augustinianum u Subotici.

Budući da je u tijeku Molitvena osmina za jedinstvo kršćana, na ovome razgovoru o ekumenizmu među konfesijama susreli su se gvardijan franjevačkog samostana u Subotici fra Zdenko Gruber,

subotički paroh protojerej otac Dragan Stokin, svećenik Reformatske crkve u Subotici Harangozó László i župnik u Temerinu vlč. dr. Szöllősi Tibor.

U pozdravnom dijelu nazočnima se obratio apostolski upravitelj Subotičke biskupije mons. Ferenc Fazekaš koji je između ostaloga naglasio »Kada je molitvena osmina nekako je čovjek pomalo i žalostan jer smo razdvojeni, ali ovo vrijeme u nama ujedno budi nadu da se ipak trudimo oko jedinstva. To je prigoda za zbližavanje. Sigurno je da su temelji naše kršćanske vjere zajednički, te tako gledano po vjeri smo bliži jedni drugima nego li što smo udaljeni.«

Nakon kratkog izlaganja predstavnika različitih konfesija uslijedio je dijalog s prisutnim vjernicima, koji su imali priliku pitati ili iznijeti svoje iskustvo na ovu temu.

Svi su se složili oko istoga da je ovaj dijalog itekako potreban, kako bi svi zajedno mogli u svojoj različitosti rasti u zajedništvu i jedinstvu.

»Mislim da je jako dobro što smo se našli. Važno je da prepoznamo ono što je dobro jedni kod drugih, da se damo obogatiti onim što je dobro. Ovo je pravi put, jer mi jesmo jedna Crkva, koja ne živi to što jeste – to bi rekao da je naša dijagnoza,« istaknuo je fra Gruber i pojasnio kako vremena nisu naša, nego je naše da se zalažemo, da sijemo dobro. Također, ovom prilikom je podsjetio da puno dobrih plodova baštinimo od generacija koje su bile prije nas. Naše je da sada sijemo, a plodovi će doći kada budu trebali. Istaknuo je kako je ovo pozitivna budućnost, te da na putu približavanja trebamo raditi na sebi, na svetosti i moliti za zajedništvo u svakodnevnom životu.

Razgovor je tijekom večeri vodio moderator vlč. mr. Mirko Štefković.   

24 siječnja 2023

Nema komentara

Comments are closed.