Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Vijesti

Proslavljen dan škole i sjemenišne kapele “Paulinum” u Subotici

Proslavljen dan škole i sjemenišne kapele “Paulinum” u Subotici

Na blagdan Obraćenja svetog apostola Pavla, 25. Siječnja 2016, obilježen je dan škole i sjemeništa “Paulinum“ u Subotici. Slavlje je započelo svečanom Euharistijom u 10 sati. Sv. Misu je predslavio beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar uz učešće segedinskog biskupa Kiš Rigo Laslo. Suslavitelji euharistijskog slavlja su bili dr. Ivan Penzeš, biskup subotičke biskupije, mons. vlč. Marko Forgić i msgr. Joszef Mioch, upravitelj škole i sjemeništa “Paulinum”.

U propovijedi na hrvatskom jeziku nadbiskup monsr. Stanislav Hočevar je obraćajući se prisutnim vjernicima, posebno učenicima Paulinuma, istakao da je baš danas poslednji dan molitvene osmine za jedinstvo kršćana. Iskreno se zahvalio na pozivu oca rektora i istakao da je vrlo sretan i zahvalan Gospodu da može sa prisutnima slaviti ovaj predivni dan Pozdravio je od srca sve prisutne ali da je njegovo srce na poseban način uz mladež Paulinuma i da kroz ove mlade ljude ovakve pedagoške institucije treba da dodju do izražaja. Naglasio je da svaki život ima poziv i da je dovoljno je da se rodimo, a posebno mi koji smo primili dar vjere. Svi mi smo stvoreni na priliku Božju. Poput Bogorodice dao nam je pamćenje u srcu i razum, koji je veličanstveno svjetlo koje prosvetljuje tamu. Mi smo pozvani da naše svjetlo bude veće da bismo postigli ciljeve. S poniznošću trebamo biti stalno u dijalogu sa Bogom i božanskom rječi i neka nam svima sveti Pavle svojim zagovorom pomogne.

Propovjed na madjarskom jeziku je govorio segedinski biskup Kiš Rigo Laslo.

Euharistijsko slavlje popraćemo je pjesmom zbora Paulinuma, a na flauti su svirali sjemeništarci Mihaly Oroš i Danijel Hatnadj, dok na orguljama cjelu sv. Misu je pratio vlč. Dragan Muharem.

Među mnogim uzvanicima bili su generalni konzul RH u Subotici Velimir Pleša, konzul Republike Madjarske u Subotici dr. Janoš Babić, predstavnici Ministarstva vera Marko Nikolić i Gabriel Gavral, Blaško Stantić predstvnik školstva, predsednik Skupštine Vojvodine Pastor Ištvan, Maglai Jeno gradonačelnik ( i veliki dobročinitelj ) Subotice … Slavlje su upotpunili su i direktori subotičkih srednjih škola, profesori škole, roditelji učenika i mnogobrojni vjernici i dobročinitelji.

Nakon sv. mise pripravljen je kratak program koji su izveli učenici Paulinuma.

Na kraju sv. Mise rektor mons. Josip Mioč se zahvalio svima prisutnima, osobito nadbiskupu Stanislavu Hočevaru kome je čestitao na malom jubileju 15 godina kako je naš metropolit i nadbiskup i izrazio iskrene čestitke prigodom 70.rodjendana, te zahvalio na dolasku segedinskom biskupu Kiš Rigo Laslu kao i svim suslaviteljima sv. Euharistije a svim sjemeništarcima izrazio iskrene čestitke za Njihov dan – dan Paulinuma.

Na kraju misničkog slavlja, slavlje se nastavilo u Paulinskoj blagovaonici uz prigodan agape.

izvor: svjetlo-vjere.com
foto: Radio Marija Srbije

26 siječnja 2016

Nema komentara

Odgovori