Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz

Naše obavijesti

Duhovno hodočašće “Tvoj narod na putu” – prijenos svete krunice iz bazilike Gospe od Guadalupea u Meksiku

Duhovno hodočašće “Tvoj narod na putu” – prijenos svete krunice iz bazilike Gospe od Guadalupea u Meksiku

Inicijativom duhovnog hodočašća Svjetske obitelji Radio Marije pod nazivom “Tvoj narod na putu” želi se odgovoriti na poziv naše Nebeske Majke. Ovog ponedjeljka, 12. prosinca, na spomendan Gospe od Guadalupea, u 17 sati prenosimo molitvu krunice iz nove bazilike Gospe od Guadalupea u Meksiku.

Gospino ukazanje u Guadalupeu dogodilo se 1531. godine indijancu Juanu Diegu, kada mu se Gospa obratila kao Djevica Marija, Majka pravoga Boga. Juan Diego je uporno govorio prvom meksičkom biskupu, franjevcu Juanu de Zamaragi, kako mu se majka Božja više puta ukazala i želi da njoj u čast, sagradi kapelu na obližnjem brežuljku Cerro de Tepeyac. U namjeri da se riješi mladića, biskup je od njega zatražio neki uvjerljiv dokaz, u protivnom neka ga više ne smeta. Za nekoliko dana vratio se Diego noseći kao dokaz nekoliko “kastiljanskih” ruža koje nisu mogle cvasti u to godišnje doba (prosinac), tvrdeći da mu ih je dala Gospa kako bi ih pokazao biskupu.
Mladić je biskupu donio ruže u tunici – tilmi, i kada je rastvorio svoju tilmu, cvijeće se rasulo po podu, a tada se svima prisutnim, bilo je desetak osoba, ukazala Gospa. U tom trenutku, nebesko ukazanje, ostalo je utisnuto kao slika na gruboj tkanini odjeće u kojoj je bilo umotano cvijeće. U strahopoštovanju, zadivljen prizorom što ga je vidio, biskup je na brežuljku dao sagraditi kapelu, te je u njoj dao izložiti na štovanje sliku utisnutu na tunici Indijanca Juana Diega.
Najprije je na mjestu ukazanja, u blizini grada Mexica, sagrađena omanja crkva, dok današnje svetište Gospe Guadalupske ima dvije bazilike.

Godine 1791. jedan je radnik nehotice, čisteći okvir, po slici prolio dušikovu kiselinu. Unatoč svemu tome, nakon gotovo pet stoljeća postojanja još uvijek djeluje netaknuta.Slika je po prvi puta stručno istraživana od sedam uglednih slikara godine 1751., a o tomu je Miguel Cabrera, znameniti meksički umjetnik kolonijalnog doba, objavio 1756. god. knjigu Maravilla americana (Američko čudo). Cabrera je zaključio da je slika naslikana na čudesan način i da je njezino podrijetlo nadnaravno.

Godine 1979. američki znanstvenici, suradnici NASA-e, dr. Philip Serna Callahan, profesor biofizičar Sveučilišta u Kanzasu i i profesor Jody Brant Smith “Master of Arts” Sveučilišta u Mijamiju te profesor filozofije znanosti na Sveučilištu u Pensacoli ispitivali su sliku infracrvenim zrakam i utvrdili da nema tragova nanošenja boje i da tkanina nije obrađivana nikakvom tehnikom.

Nakon ukazanja, milijuni Meksikanaca postali su katolici. Svetište je jedno od najposjećenijih katoličkih svetišta na svijetu.

Pozivamo Vas da nam se pridružite u ovom svjetskom duhovnom hodočašću sa svim radio postajama diljem svijeta koje nose lijepo ima naše majke Marije. Budite s nama u molitvama na duhovnom putu!

12 prosinca 2022

Nema komentara

Comments are closed.