Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz

Vijesti

Župa Beočin proslavila zaštitnicu sv. Barbaru

Župa Beočin proslavila zaštitnicu sv. Barbaru

Župa sv. Barbare u Beočinu proslavila je u nedjelju 4. prosinca svetkovinu nebeske zaštitnice misnim slavljem koje je predvodio generalni vikar Srijemske biskupije mons. Josip Ivešić.

Koncelebrirali su župnik u Novim Banovcima i Inđiji Dušan Milekić i domaćin župnik u Čereviću, Srijemskoj Kamenici i Beočinu Luka Ivković.

U homiliji mons. Ivešić je istaknuo: „Glas Ivana Krstitelja je poziv kojega Bog upućuje i nama danas. Poziva nas da se dublje s njim povežemo, da prepoznamo Božju blizinu u životu. Kad griješimo mi se udaljujemo od Boga i srce nam je daleko od njega. Zato ga često ne čujemo i ne osjetimo njegovu prisutnost među nama. Zato je potrebno da nas netko probudi. Potrebni su nam i danas proroci poput Ivana Krstitelja koji će biti glas u pustinji našega vremena. Potrebni su nam ljudi koji će u ‘pustinji’ sebičnosti, materijalizma, straha, zatvorenosti, u pustinji kulture smrti… biti glas ljubavi. Potreban nam je čovjek koji će vikati svojim djelima dobrote, svojom istinskom vjerom, svojim zauzimanjem za drugoga, svojim iskrenim i sebedarnim pristupom prema bližnjemu. U povijesti izraelskog – izabranog naroda bili su to na osobit način proroci. Oni su u Božje ime pozivali ljude na obraćenje, na novi život, na vraćanje s krivoga puta, na vjernost Bogu i njegovim obećanjima i slično. No, taj narod često je stupao po zabranjenim i krivim putevima. Bog mu je to dopustio zbog slobode koja mu je darovana. Upravo zbog toga taj narod je upadao u mnoge teškoće, ropstva, ratove, izumiranje. No Bog ga/nas nije ostavio u našoj nevolji. Bog podiže iznova proroke koji najavljuju nova vremena. Nakon što staro stablo bude sasječeno (narod zaveden krivim naucima, putevima i slično), izniknut će nova mladica iz toga panja. Izniknut će novi Božji narod, otkupljen krvlju Jaganjčevim, krvlju Isusa Krista. Taj narod će biti vezan za Gospodina najčvršćim vezama, jačim od bilo kojega čvora, a to je veza ljubavi.“

Govoreći o nebeskoj zaštitnici župe, mons. Ivešić je pojasnio: „Upravo je sv. Barbara, nakon što je otkrila tu prekrasnu ljubav Božju za nju svjedočila, glasom i porukom, čitavom svojom snagom i svojim životom. Bez straha, bez ustezanja, bez premišljanja i kalkuliranja. I ona je na sebi svojstven način postala jedna nova mladica u Božjem vrtu, koja i nama danas govori o snazi Božje ljubavi, o vrijednosti biti i pripadati Gospodinu potpuno. Boga je otkrivala, s Bogom drugovala, o njemu govorila i za njega živjela. Nije li to poziv i svakome od nas da u ovom svetom vremenu došašća, u kojem se pripremamo za susret s Emanuelom i mi još više otkrivamo i upoznajmo našega Boga. Činimo to slušajući i čitajući riječ Božju, djeca i mladi kroz vjeronauk i drugo što im odrasli vjernici i svećenik govori. Želimo s Bogom i drugovati: kroz osobnu molitvu, misu, klanjanje. Imam li vremena za Gospodina? Imam li vremena za vlastito obraćenje? A istinsko obraćenje nije moguće bez da Boga u potpunosti spoznam.“

Na kraju misnog slavlju vlč. Ivković zahvalio je mons. Ivešić što je predvodio misno slavlje kao i na poticajnim riječima koje je uputio. Zahvalio je i pjevačima koji su svojim skladnim pjevanjem uljepšali proslavu svete Barbare, predvođeni stolarom orguljašem Ivanom Berom. U nedjelju su u župi Svetog Josipa, zaručnika BDM u Čereviću; župi sv. Barbare u Beočinu i župi Našašća Svetog Križa u Srijemskoj Kamenici upaljene druge adventske svijeće. Svijeću u Čereviću upalila je ovogodišnja prvopričesnica Tijana Ber, u Beočinu Nada Šušnjar, čitačica i u Srijemskoj Kamenici Matea Križanić, ovogodišnja prvopričesnica.

6 prosinca 2022

Nema komentara

Comments are closed.