Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz

Vijesti

Predstavljanje knjige o konkatedralnoj župi Krista Kralja u Beogradu

Predstavljanje knjige o konkatedralnoj župi Krista Kralja u Beogradu

U konkatedralnoj župi Krista Kralja u Beogradu na uočnicu proslave nebeskog zaštitnika, u subotu, 19. studenoga 2022. upriličeno je predstavljanje knjige o ovoj župi.

Svečano euharistijsko slavlje tom prigodom predvodio je umirovljeni nadbiskup mons. Stanislav Hočevar, administrator Beogradske nadbiskupije uz koncelebraciju mons. Aleksandra Kovačevića, domaćeg župnika i generalnog vikara te mnogobrojnih svećenika grada Beograda, objavljeno je na mrežnoj stranici Beogradske nadbiskupije.

Umirovljeni nadbiskup Hočevar na početku misnog slavlja istaknuo je da upravo „ova misa uočnica oslikava vjernike koji iščekuju, ljude nade koji iščekuju da svane sutrašnji dan noseći svjetlost u tamnoj noći i iscrtavajući tako put nade i spasa“. „Ta svjetlost koju nose predstavlja ustvari njihova srca koja se puna pouzdanja predaju u Gospodinove ruke, bez straha, uvijek ispunjena vjerom, nadom i ljubavlju“, kazao je mons. Hočevar koji je u prigodnoj propovjedi nastavio razmatranje o „svjetlosti koja pobjeđuje tamu – jer uvijek nakon i najmračnije noći, svjetlost nađe put i obasja svako jutro“.

„Isto tako i Isus svojim uskrsnućem obasjava put svakog vjernika predstavljajući neugasivo svjetlo, nadu vječnog života i nepokolebljivu vjeru. (…) Krist Kralj, dok je i sam bio pribijen na križ, nikada nije prestao da vjeruje svom Ocu, već i kada je ispuštao posljednji dah vjerovao mu je, nepokolebljivom verom i ljubio ga je bezuvjetnom ljubavlju“, naglasio je nadbiskup Hočevar dodavši: „Punoća svega, punoća ljubavi, je upravo sam Isus koji je svakog vjernika oslobodio vlasti tame sakramentom krštenja i upravo On, Kralj svega stvorenog, Kralj Neba i Zemlje zaista zaslužuje tu ‘titulu’. (…) Ako smo mi otkrili Krista Gospodina, kao pravog prijatelja, tu ljubav i prijateljstvo trebamo širiti i oko sebe“, zaključio je umirovljeni nadbiskup Hočevar.

Na kraju misnog slavlja, mons. Kovačević zahvalio je svima prisutnima, a na poseban način predsjedatelju mons. Hočevaru i na inicijativi kao i potpori u procesu pisanja, ali i izdavanja knjige o župi Krista Kralja čije predstavljanje je održano nakon euharistijskog slavlja.

Vjernicima je o župi kao i o njenim počecima i povijesti progovorio prof. Zoran M. Jovanović. Istaknuo je da knjiga sadrži crtice iz života župe, osobito njene župne zajednice tijekom II. Svjetskog rata pa sve do danas kao i da govori o bogatoj povijesti crkve i župe i o ličnostima koje su u njoj djelovale.

24 studenoga 2022

Nema komentara

Comments are closed.