Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz

Vijesti

Depaul Hrvatska organizira spavanje na otvorenom u sklopu svjetske inicijative

Depaul Hrvatska organizira spavanje na otvorenom u sklopu svjetske inicijative

Karitativna organizacija na više će riječkih lokacija od 1. do 3. prosinca organizirati događaje usmjerene na povećanje svijesti o prisutnosti uličnog beskućništva u Gradu Rijeci.

Središnji događaj održava se u noći s 3. na 4. prosinca, pod nazivom “Jedna noć pod zvijezdama“. Riječ je o događaju koji je 2019. bio dio “Velike svjetske kampanje spavanja na otvorenom“ u kojem je sudjelovalo ukupno 60 svjetskih metropola.

Zainteresirani građani tako će na jednu noć moći iskusiti kako je biti bez “krova nad glavom“ u hladnim zimskim mjesecima. Ovaj je događaj u Rijeci postao tradicija prvog prosinačkog vikenda, u kojem Depaul Hrvatska već tri godine aktivno sudjeluje. Ovogodišnje spavanje na otvorenom počinje u 23 sata i traje do jutra. Očekuje se sudjelovanje osoba iz javnog života Rijeke, a za sudjelovanje na događaju potrebna je prijava putem kontakt-podataka dostupnih na službenoj web stranice Depaul Hrvatske.

Osim samog događaja spavanja na otvorenom, koji će zainteresiranima približiti iskustvo beskućništva, Depaul Hrvatska organizira i dodatna dva događaja. U četvrtak, 1. prosinca održava se godišnji obilazak, tzv. “ulično brojanje”, povezano s provođenjem inicijative “Mjesto koje zovemo dom”, s ciljem utvrđivanja broja beskućnika u Gradu Rijeci. Brojanje se provodi u timovima, simultano, u određenom vremenskom razdoblju tijekom večeri, na različitim lokacijama u gradu. Sljedećeg dana, u petak 2. prosinca na riječkom Korzu Depaul Hrvatska od 12 sati će predstaviti svoj rad, uz ponudu određenih proizvoda poput sadnica i Kruha svetog Vinka u čijoj proizvodnji sudjeluju i korisnici, uz volontere i djelatnike Udruge.

U subotu, 3. prosinca u inicijativu se uključuje i Deni Srdoč, najmlađi hrvatski kuhar dobitnik Michelinove zvjezdice. Kupovinom obroka, građani će moći donirati i pomoći radu Udruge. Glazbeni ugođaj obogatit će vokalni sastav Depaul Hrvatske, mladi vokalist Lovro Mirth te tim DJ-a.

Inicijativa “Jedna noć na otvorenom“ dio je svjetske kampanje, usmjerene na podizanje svijesti o problemu apsolutnog beskućništva koji obuhvaća osobe koje spavaju na otvorenom – u vozilima, na ulicama, u parkovima, napuštenim zgradama i sličnim mjestima koja nisu namijenjena za stanovanje. Cilj inicijative je senzibilizacija javnosti te iskazivanje podrške i upoznavanje s problemima beskućništva.

Depaul Hrvatska dio je Skupine Depaul, koju čine vinkovske karitativne organizacije u sedam zemalja svijeta, pod matičnom organizacijom Depaul International. Njihovo je djelovanje usmjereno beskućnicima i osobama koje su u riziku od beskućništva, kao i ostalim marginaliziranim i društveno isključenim osobama.

23 studenoga 2022

Nema komentara

Comments are closed.