Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Vijesti

Papa: Kazahstan, primjer civilizacije i hrabrosti

Papa: Kazahstan, primjer civilizacije i hrabrosti

U katehezi na općoj audijenciji u srijedu, 21. rujna 2022. papa Franjo se prisjetio glavnih dijelova svojega nedavnog apostolskog putovanja u Kazahstan kako bi istaknuo značenje proživljenih trenutaka te kako bi zahvalio Predsjedniku Republike, vlastima, biskupima i svima koji su surađivali u pripremi za njegov posjet.

Kazahstan, mjesto zajedničkoga života i susreta

Papa je podsjetio da je glavni razlog njegova posjeta toj zemlji bilo sudjelovanje na sedmom Kongresu poglavara svjetskih i tradicionalnih religija, koji je u glavnom gradu Nur-Sultanu organizirala lokalna vlast koja već dvadeset godina želi predstaviti svijetu svoju zemlju kao mjesto susreta i dijaloga, a u ovom slučaju na vjerskoj razini te stoga kao protagonista u promicanju mira i ljudskoga bratstva.

To znači staviti religije u središte zauzimanja u izgradnji svijeta u kojemu se međusobno slušamo i poštujemo u različitosti. To nije relativizam – upozorio je Papa te dodao – To znači slušati i poštovati. To valja priznati kazahstanskoj Vladi koja, nakon što se oslobodila jarma ateističkoga režima, sada predlaže civilizacijski put koji drži zajedno politiku i vjeru, ne miješajući ih niti razdvajajući, te jasno osuđujući fundamentalizam i ekstremizam. To je uravnoteženo i jedinstveno stajalište – napomenuo je rimski biskup.

Završna Deklaracija, plod dugog hoda

Istaknuvši kontinuitet Završne deklaracije usvojene na kongresu, u odnosu na dokument potpisan u Abu Dhabiju u veljači 2019. godine o ljudskom bratstvu, Papa je taj korak definirao plodom hoda čiji početci sežu u prošlost. Naravno, mislim na povijesti Međureligijski susret za mir koji je sazvao sveti Ivan Pavao II. u Asizu 1986. godine, koji su kritizirali ljudi koji nisu gledali daleko; mislim na dalekovidni pogled svetoga Ivana XXIII. i svetoga Pavla VI.; i na onaj velikih duša drugih religija – spomenut ću samo Mahatmu Gandhija. Ali kako se ne spomenuti tolikih mučenika, muškaraca i žena svih dobi, jezika i nacija, koji su svojim životom platiti vjernost Bogu mira i bratstva? Znamo da su svečani trenutci važni, ali poslije slijedi svakodnevno zauzimanje, konkretno svjedočenje koje gradi svijet bolji za sve ljude – istaknuo je Papa.

‘Ne’ Kazahstana nuklearnom oružju

Putovanje u Kazahstan bila je također prilika za susret s vlastima te zemlje, kao i s crkvenom zajednicom – napomenuo je potom te istaknuo poziv Kazahstana, u kojemu zajedno živi 150 etničkih skupina i više od 80 jezika, da bude „zemlja susreta, kulturā, jezikā“. Poziv je to koji – kako je rekao – valja poticati i podupirati.

Jednako tako, izrazio sam želju da se nastavi izgradnja sve zrelije demokracije, sposobne učinkoviti odgovoriti na potrebe cijeloga društva. To je težak zadatak, za koji treba vremena, ali već je potrebno priznati da je Kazahstan donio vrlo pozitivne odluke, poput one da kaže ‘ne’ nuklearnom oružju, kao i one o dobrim energetskim i ekološkim politikama. To je bilo hrabro. U trenutku kada nas taj tragični rat vodi do toga da neki misle na nuklearno oružje, na to ludilo, ta zemlje o samoga početka govori ‘ne’ nuklearnom oružju.

Mala, ali radosna Crkva

Papa je istaknuo također radost i entuzijazam mjesne Crkve. Malo je katolika u toj golemoj zemlji ali to stanje, ako se živi s vjerom, može uroditi evanđeoskim plodovima – rekao je Papa te naveo neke od njih.

Prije svega, blaženstvom malenosti, biti kvasac, sol i svjetlo oslanjajući se samo na Gospodina, a ne na neki oblik ljudske važnosti. Osim toga, malenost u broju potiče na razvijanje odnosa s kršćanima drugih vjeroispovijesti, kao i bratstvo sa svima. Dakle, malo stado, ali otvoreno, ne zatvoreno, ne u obrambenom stavu; otvoreno i s pouzdanjem u djelovanje Duha Svetoga koji slobodno puše gdje i kako hoće.

Brojni mučenici te Crkve

U Kazahstanu je bilo mnogo muškaraca i žena koji su u vremenu progona Crkve dali svoj život za evanđelje. Mučenici; mučenici toga svetog Božjeg naroda, jer su trpjeli desetljeća ateističkoga ugnjetavanja, sve do oslobođenja prije 30 godine; muškarci i žene koji su toliko trpjeli za vjeru u dugom razdoblju progona. Ubijani, mučeni, zatvarani, zbog vjere – istaknuo je Papa.

Kristov križ, sidro spasenja koje nikada ne razočarava

Na kraju se papa Franjo prisjetio mise koju je predvodio u Nur-Sultanu, na trgu izložbenoga prostora Expo 2017., na blagdan Uzvišenja svetoga križa, te istaknuo kako u svijetu u kojemu se napredak i nazadovanje isprepliću, Kristov križ ostaje sidro spasenja; znak nade koja ne razočarava jer se temelji na ljubavi milosrdnoga i vjernoga Boga.

22 rujna 2022

Nema komentara

Comments are closed.