Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Vijesti

Riga od patrijarha Kirila zahtijeva neovisnost Latvijske pravoslavne Crkve

Riga od patrijarha Kirila zahtijeva neovisnost Latvijske pravoslavne Crkve

Latvijski parlament nedavno je izglasao odvajanje pravoslavne Crkve u Latviji od Moskovskog patrijarhata, a Vlada Republike Latvije poziva moskovskog patrijarha Kirila da Crkvi te baltičke države da neovisnost, prenosi Katholische Nachrichten-Agentur (KNA).

Vlada u Rigi zatražila je od ruskog pravoslavnog patrijarha Kirila da službeno prizna odvajanje pravoslavne Crkve te baltičke republike od Moskve. Ministar pravosuđa Janis Bordans pisao je u utorak u ime kabineta ministara, pozivajući patrijarha da upotrijebi svoje službene ovlasti i Latvijskoj pravoslavnoj Crkvi dodijeli autokefalnost, odnosno da ju proglasi neovisnom.

U pismu koje je objavilo Ministarstvo pravosuđa u Rigi, čelnik Konzervativne stranke poziva se na novi latvijski zakon koji propisuje punu neovisnost nacionalne pravoslavne Crkve od bilo koje strane crkvene vlasti.

Prije gotovo dva tjedna, parlament Saeima (Latvijas Republikas Saeima) usvojio je sa 73 glasa za i tri protiv zakon koji je predložio predsjednik Egils Levits. Potpuna neovisnost latvijske Crkve od moskovskog patrijarha je „pitanje nacionalne sigurnosti“, rekao je. Zakon je stupio na snagu 10. rujna.

U Latviji pravoslavni kršćani čine oko 20 posto stanovništva. Dosad je pravoslavna Crkva u zemlji bila pod vlašću patrijarha Kirila. Upravno tijelo Moskovskog patrijarhata pomagalo je odlučiti tko će postati biskup u Latviji. Latvijska Crkva kaže da poštuje činjenicu da joj je država dodijelila status autokefalnosti (neovisnosti). Njihov Sinod zatražio je od svećenstva i laika da održe jedinstvo njihove Crkve i strogo poštuju zakone njihove latvijske države.

Na sjednici vlade u utorak, vlada je odobrila žalbu ministra pravosuđa Kirilu. Patrijarh je izazvao bijes izjavama sličnih onima ruskog predsjednika Vladimira Putina. Nekoliko puta pokušao je opravdati ruski agresorski rat protiv Ukrajine, prenosi KNA.

Ruska pravoslavna crkva oštro je osudila potez Latvije. „Očito su predstavnici sekularne republike, u kojoj je Crkva ustavom odvojena od države, odlučili nastaviti svoje crkvene aktivnosti u stilu konfesionalnih monarhija prošlih stoljeća“, rekao je glasnogovornik Moskovskog patrijarhata za ruske vijesti, prenijela je ruska agencija Interfax.

21 rujna 2022

Nema komentara

Comments are closed.