Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Vijesti

Sveta Stolica i Sveti Toma i Prinsipe potpisali sporazum o pravnom priznavanju Crkve

Sveta Stolica i Sveti Toma i Prinsipe potpisali sporazum o pravnom priznavanju Crkve

Sveta Stolica i Demokratska Republika Sveti Toma i Prinsipe potpisali su na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije, 15. kolovoza 2022., sporazum o priznavanju pravne osobnosti Katoličke Crkve i crkvenih institucija u toj maloj afričkoj zemlji, izvijestio je Vatican News.

Vijest o potpisivanju sporazuma objavio je Tiskovni ured Svete Stolice u utorak 16. kolovoza. Sporazum su u Sobi za sastanke Ministarstva vanjskih poslova Svetog Tome i Prinsipa potpisali apostolski nuncij u Svetom Tomi i Prinsipu naslovni nadbiskup Albe Marittime (Biograd na Moru) Giovanni Gaspari i ministrica vanjskih poslova Edite Ramos da Costa Ten Jua.

Sporazum je sastavljen na talijanskom i portugalskom jeziku i sastoji se od 28 članaka. Na snagu će stupiti razmjenom instrumenata ratifikacije. Sporazum utvrđuje priznanje pravne osobnosti Katoličke Crkve i crkvenih ustanova te određuje pravni okvir odnosa između Crkve i države.

Također „nadalje učvršćuje veze prijateljstva i suradnje koje postoje između dvije strane, koje su, čuvajući svoju nezavisnost i samostalnost, predane zajedničkom radu za duhovnu i materijalnu dobrobit ljudske osobe, kao i za promicanje općeg dobra“, piše u priopćenju Tiskovnog ureda.

Otok Sveti Toma jedan je od dva u Gvinejskom zaljevu u Atlantskom oceanu. To ime dali su mu portugalski moreplovci koji su ga otkrili 1470. godine. Demokratska Republika Sveti Toma i Prinsipe jedna je od najmanjih afričkih država. Nezavisnost je stekla 1970-ih godina. Stanovništvo većinom čine katolici. Zemlja se suočava s endemskim siromaštvom, piše Vatican News.

17 kolovoza 2022

Nema komentara

Comments are closed.