Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Vijesti

Pedeset godina crkve u Nikincima

Pedeset godina crkve u Nikincima

Mjesto i župa Nikinci sežu daleko u povijest. Njihova crkva posvećena Svetom Antunu ove godine proslavlja zlatni jubilej postojanja, odnosno 50 godina, i ona je svjedok da su katolici dugo kroz povijest na ovim prostorima.

Župa Nikinci prvi put se spominje u 14 stoljeću, a nakon turskih pustošenja Srijema, ona biva ponovno utemeljna 1807. godine i razvila se iz misijske ispostave.

Nakon dvije drvene crkvice koje su bile posvećene Svetom Antunu,1852.godine izgrađena je zidana crkva, ali ona je srušena u bombardiranju 1944.godine. Danas postojeća crkva podignuta je prije 50 godina.

“Mali je broj župa u Srijemu koji se može pohvaliti toliko dugom poviješću postojanja i drago nam je da smo opstali uprkos svim prošlim vremenima. Župa i dalje živi, aktivna je i ima vjernika. Svete mise su redovite i drži se vjeronauk, iako je broj vjernika u opadanju.” – kaže Kristina Šnajder Deak, župljanka iz Nikinaca.

Unatoč brojnim zbivanjima i nedaćama kroz povijest župna zajednica koja danas broji oko 360 vjernika ne gubi nadu da će uspjeti opstati u Nikincima I svjedočiti svoju vjeru.

16 kolovoza 2022

Nema komentara

Comments are closed.