Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Vijesti

Uskrsni koncert »Resurrexit« u Subotici

Uskrsni koncert »Resurrexit« u Subotici

U subotičkoj sinagogi, u četvrtak 12. svibnja održan je 31. Tradicionalni uskrsni koncert Katedralnog zbora »Albe Vidaković«. Koncert je nosio naziv »Resurrexit«. 

Uz Katedralni zbor »Albe Vidaković«, nastupili su: Pamela Kiš Ignjatov (sopran), Izabella Guzsvány (mezzosopran), zbor Collegium Musicum Catholicum, Komorni orkestar Subotičke filharmonije (koncertmajstor Zsiga Pál) i David Bertran (orgulje). Koncertom je ravnao Miroslav Stantić. Na programu su bila djela Charlesa Gounoda (Missa in C op. 7), Benedetta Pellizzarija (Te Deum), kao i praizvedbe skladbi dvojice subotičkih skladatelja – »Suite za gudače« Albe Vidakovića (1914. – 1964.) i »Resurrexit« Bele Anišića.Koncert je organiziralo Katoličko društvo »Ivan Antunović« uz potporu Hrvatskog nacionalnog vijeća, Mađarskog nacionalnog vijeća, ZKVH-a, Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici, NIU »Hrvatska riječ«, Fondacije »Subotička Sinagoga« i poduzeća »Rotografika«. Publiku i brojne uzvanike prije početka koncerta pozdravili su predsjednica HNV-a Jasna Vojnić i katedralni župnik mons. Stjepan Beretić.

»Naš narod na ovim prostorima može se podičiti brojnim stvaraocima i skladateljima koji su bili inspirirani vjerom, i tako su stvorili djela koja ne pripadaju samo hrvatskoj kulturi, već cjelokupnoj europskoj kulturnoj baštini. Možemo se podičiti da imamo skladatelje čija će se djela danas izvesti s djelima vrhunskih i europski priznatih imena. Hvala svima i na svjedočanstvu da iako molimo na različitim jezicima, glazba je ono što nas može ujediniti i ono što može učiniti da danas zajedno slavimo«, rekla je Jasna Vojnić.

Dodala je i kako »Resurrexit« ne znači samo uskrs Krista, »nego i uskrs naše postojanosti, uskrs zajedništva, uskrs suživota i uskrs vjere da će zvuci koji će večeras ispuniti ovu prekrasnu subotičku sinagogu doprijeti do svakoga od nas«.

Mons. Beretić je kazao kako zborovi svojim pjevanjem slave Gospodina i vesele zajednicu te dodao kako je glazba lijek; ona opušta, poboljšava raspoloženje, podiže moral i jača osjećaj zajedništva.

»Kad smo radosni nešto nas tjera da zapjevamo. I svi će biti još radosniji ako zajednički zapjevaju«, kazao je mons. Beretić.

Tradicija održavanja uskrsnih koncerata u Subotici duža je od tri desetljeća, a prvi takav koncert održan je travnja 1991. upravo u velebnom zdanju subotičke sinagoge. Nakon nedavne temeljite obnove ovoga objekta, ovo je, kako organizatori poručuju, bila prilika ponovno doživjeti i uživati svu raskoš njezinih boja i zvukova.

13 svibnja 2022

Nema komentara

Comments are closed.