Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Vijesti

Mons. Lučano Surijani novi je apostolski nuncij u Bugarskoj

Mons. Lučano Surijani novi je apostolski nuncij u Bugarskoj

Papa Franjo imenovao je za apostolskog nuncija u Bugarskoj mons. Lučana Surijania, titularnog nadbiskupa Amiterna, do sada apostolskog nuncija u Srbiji. Danas je ovo priopćila Vatikanska pres služba.

Lučano Surijani rođen je 1957. godine u Atesi, Kjeti. Za svećenika je zaređen 5. kolovoza 1981. Inkardiniran je u biskupiju Kjeti-Vasto. Doktorirao je kanonsko pravo na Papskoj crkvenoj akademiji.

U diplomatsku službu Svete Stolice stupio je 1. lipnja 1990. i radio je u papskim diplomatskim misijama u Obali Slonovače, Švicarske, Odjeljenju za odnose sa državama pri Državnom tajništvu i Nuncijaturi u Italiji, do kada je uzdignut na čin savjetnika. Osim italijanskog, zna španjolski, francuski i engleski.

Papa Benedikt XVI. ga je 22. veljače 2008. imenovao za apostolskog nuncija u Boliviji i titularnog nadbiskupa Amiterna, 26. travnja 2008. za biskupa ga je zaredio Tarčizio kardinal Bertone. Na mjestu nuncija u Boliviji poslije devet mjeseci 22. rujna zamjenio ga je Đambatista Dikvatro. Lučiano Suriani je zatražio novi zadatak zbog zdravstvenih problema povezanih sa velikim nadmorskim visinama. Dana 24. rujna 2009. Suriani je imenovan na viši položaj Državnog tajništva. Kao delegat za papine predstavnike, on je odgovoran za koordinaciju poslova diplomata Svete Stolice. Papa Franja ga je 7. prosinca 2015. imenovao za nuncija u Srbiji, a 13. svibnja 2022. imenovao za nuncija u Bugarskoj.

13 svibnja 2022

Nema komentara

Comments are closed.