Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Vijesti

Budući svetac Titus Brandsma predložen za zaštitnika novinara

Budući svetac Titus Brandsma predložen za zaštitnika novinara

Četiri katolička novinara iz Nizozemske i Belgije zamolili su Papu Franju da proglasi Titusa Brandsmu, nizozemskog karmelićanina i mučenika nacizma kojeg će Sveti Otac u nedjelju 15. svibnja kanonizirati, svecem zaštitnikom novinarstva, izvijestio je Vatican News.

Molba Papi od utorka je na internetu i još se može supotpisati, objavljeno je na simpoziju o Titusu Brandsmi u Rimu. Tekst pisma dostupan je na tri jezika na mrežnoj stranici kršćanski orijentiranih novina Nederlands Dagblad.

Titus Brandsma prvi je novinar u današnjem smislu riječi kojeg Katolička crkva proglašava svetim. Zbog njegovog otvorenog suprotstavljanja nacistima i njegove uloge kao novinara, nacionalsocijalisti su ga uhitili i ubili u koncentracijskom logoru Dachau 1942. godine.

„Mi, kao katolički novinari, prepoznajemo u Titusu Brandsmi profesionalnog kolegu i brata po vjeri koji dijeli duboku misiju koja bi trebala voditi današnje novinarstvo: potragu za istinom i istinitošću, promicanje mira i dijaloga među ljudima”, stoji u pismu upućenom Papi. “Zato ga doživljavamo kao prijatelja i zagovornika cijele naše profesije, pa i kao zaštitnika novinarstva. Stoga bismo vas s hrabrošću zamolili da ovog sveca zaštitnika proglasite našim zaštitnikom.“

Simpozij o Titusu Brandsmi kao novinaru organiziralo je nizozemsko veleposlanstvo pri Svetoj Stolici u suradnji s AIGAV-om (Međunarodna udruga novinara akreditiranih u Vatikanu). Nizozemska pravobraniteljica za ljudska prava Bahia Tahzib-Lie skrenula je pozornost na veliki broj medijskih djelatnika diljem svijeta koji se zbog svog rada suočavaju s progonom i prijetnjama smrću te pozvala novinare da se nastave hrabro zalagati za ljudska prava, izvijestio je Vatican News.

11 svibnja 2022

Nema komentara

Comments are closed.