Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Duhovni kutak

Svjedočanstvo: O.  Oleksiy Samsonov  (RM Ukrajina) – Pitaju me gdje je Bog, skriva se u  skloništima s vama, s vama je u vlakovima, uvijek je s vama….

Svjedočanstvo: O. Oleksiy Samsonov (RM Ukrajina) – Pitaju me gdje je Bog, skriva se u skloništima s vama, s vama je u vlakovima, uvijek je s vama….

Povodom Europskog kontinentalnog sastanka urednika i djelatnika Radio Marije, urednik ukrajinske Radio Marije Oleksiy Samsonov posvjedočio je o ratu u Ukrajini i trenutnoj situaciji u kojoj žive. Prošlo je čak 16 dana otpočetka rata. Ukrajina je napadnuta u noći 24. veljače od ruskih vojnih snaga s dva fronta – Bjelorusije i Rusije.

Urednik Samsonov rekao je kako stanovnici nisu znali tko ih točno sve napada. U početku rata padale su bombe iznad studija Radio Marije u Kijevu. Trenutno se iz ukrajinskog studija čuju pucnjevi u blizini. Ukrajinci su tijekom prva dva dana napada osjećali velik strah i šok te nisu znali što točno činiti. Samsonov je svojim kolegama s Radio Marije rekao kako je odluka o odlasku iz Ukrajine ili ostanku isključivo na njima. Istaknuo je važnost molitve i duhovnu potporu u borbi protiv rata umjesto informativne zatrpanosti i vijesti koje dolaze u svakom trenu.

Svjedočanstvo Ukrajinaca koji iz skloništa dolaze moliti u Kijevski studio Radio Marije velik je pokazatelj duboke vjere i predanja Gospodinu u trenutcima nemoći i straha. Krunica se u ukrajinskom studiju moli šest do osam puta dnevno. Samsonov je istaknuo kako je iskustvo rata pokazalo kako su ljubav, mir i prijateljstvo najvažnije vrijednosti koje u svakodnevici imamo pred sobom, ali u teškim trenutcima prepoznajemo i cijenimo. Spomenuo je i koronavirus te pandemiju o kojoj više nema ni traga jer su oči i srca usmjerena na samo jednu stvar – rat.

Broj slušatelja ukrajinske Radio Marije se iz dana u dan povećava. Oleksiy je istaknuo količinu razgovora koju vodi s ljudima kao i davanje potpore koja je u trenutcima rata i patnje od velike važnosti. Ljudi se u razgovoru često pitaju: Gdje je Bog? Je li ih ostavio? Jesu li pod zaštitom Gospe? Oleksiy je rekao kako se Bog nalazi u vlakovima s onima koji bježe iz svoje zemlje, u skloništima, u metroima… Uz rat oružjem vodi se i duhovni rat, zato moramo moliti. O. Oleksiy je rekao kako se na ulici nalaze duhovni neprijatelji, oni s kojima se treba boriti molitvom. Ukrajinska Radio Marija krenula je s organizacijom drugog studija, uz granicu s Mađarskom, gdje su uvjeti i okruženje mirniji i sigurniji. Na kraju svog svjedočanstva, Samsonov je istaknuo kako ga je posebno dojmila poruka Kraljice Mira 25. veljače u kojoj je rekla da se radi o posljednjim vremena koja je donio rat, o vremenima borbe za spas ljudske duše i obraćenja našem Gospodinu.

„Ukrajinski narod nije tražio i želio rat. Koliko dugo će trajati? Onoliko dugo koliko ćemo morati platiti za svoju slobodu.“- zaključio je Samsonov.

Potičemo vas na molitvu za Ukrajinski narod i zemlju, kao i za prestanak oružanih sukoba i mir u svijetu. Molimo i za mir u srcima pojedinaca kao i onaj na ulicama ukrajinskih gradova.

14 ožujka 2022

Nema komentara

Comments are closed.