Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Vijesti

Papina molitvena nakana za prosinac posvećena katehetama

Papina molitvena nakana za prosinac posvećena katehetama

U posljednjem videu u 2021. godini s molitvenom nakanom za prosinac papa Franjo istaknuo je na španjolskom jeziku poslanje katehete – otvoriti nove putove koristeći se kreativnošću, hrabrošću, radošću i s mnogo mira, prenosi hrvatska redakcija Vatican Newsa. Riječ je o nezamjenjivom poslanju u prenošenju i produbljivanju vjere. Laička je služba katehete zvanje, poslanje. Biti kateheta znači da neka osoba „jest kateheta“, a ne da „radi kao kateheta“. Sve je u tomu kakvi smo; potrebni su dobri vjeroučitelji i vjeroučiteljice koji su istodobno pratitelji i pedagozi, poručio je Papa.

Usto primjećuje da je na brojnim kontinentima evangelizacija uglavnom u rukama kateheta. Njima valja zahvaliti za entuzijazam kojim žive to poslanje u službi Crkve, rekao je Papa. Potrebne su nam kreativne osobe koje naviještaju evanđelje, ali koji ga naviještaju, ne kažem ‘prigušeno’, ali ne ni udarajući na sva zvona; imaju ga naviještati vlastitim životom, blagošću, novim načinom izražavanja i otvarajući nove putove. Molimo zajedno za katehete, koji su pozvani naviještati Riječ Božju, kako bi ju svjedočili hrabro i kreativno, snagom Duha Svetoga, u radosti i s mnogo mira, potaknuo je papa Franjo.

U Papinu videu, koji se uobičajeno prevodi na 23 jezika, vide se vjeroučitelji i vjeroučiteljice kako s djecom i mladima, sprejevima i kistovima, rade na jednom muralu. I na taj se način daje primjer novoga izražavanja u katehizaciji. Papa Franjo tako zaključuje 2021. godinu podsjećajući na službu kateheta, čiju je važnost istaknuo u motupropriju ‘Antiquum Ministerium’, ustanovljujući 10. svibnja 2021. godine njihovu laičku službu.

2 prosinca 2021

Nema komentara

Comments are closed.