Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Vijesti

Oratorij za djecu i mlade i proslava Dana mladih u Marijanumu

Oratorij za djecu i mlade i proslava Dana mladih u Marijanumu

U prostorijama župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu, u subotu 27. studenoga, održan je drugi po redu ovogodišnji oratorij za djecu i mlade i proslava Dana mladih.

Nakon okupljanja u dvorištu Marijanuma, sudionici su imali priliku da se upoznaju, nakon čega je započeo prigodni program u multimedijalnoj dvorani pastoralnog centra “Ivan XXIII.”. Rektor katedrale i župnik ove župe vlč. Mihael Sokol, pozdravio je sve prisutne, te dao upute za program.

S obzirom da se 27. studenoga slavi još jedna u nizu pobožnosti u čast Blaženoj Djevici Mariji, blagdan Gospe od Čudotvorne medaljice, koju posebno štuju Lazaristi i sestre Usmiljenke, koji djeluju na teritoriji grada Beograda, p. Lojze Letonja, župnik župe Svetih Ćirila i Metoda, djeci i mladima je ukratko ispričao samu povijest nastanka Čudotvorne medaljice. Nakon kratkog izlaganja svi sudionici su dobili Čudotvornu medaljicu.

Program je nastavljen katehezom. Zbog različitog uzrasta prisutne djece, kateheze su se odvijale u dvije skupine. Mlađima je kateheze održao bračni par sa neokatekumenskog puta Dubravka i Branko Tinodi; dok je starijima kateheze održao preč. fra Ilija Alandžak, dekan Beogradskog dekanata.

Teme kateheza su bile iste, bazirajući se na vremenu Došašća i Božića, gdje su u mlađoj skupini djeca imala priliku saznati nešto više o simbolici samog adventskog vijenca i podijeli crkvene godine, što su nastavili kroz igru. Dok su stariji kroz prigodnu katehezu fra Ilije, mogli saznati nešto više o simbolici samog adventskog vijenca ali i o podijeli vremena u crkvenoj godini kao i o samom njenom početku.

Nakon kateheze sva prisutna djeca i mladi kao i njihovi roditelji započeli su izradu adventskih vijenčića. Svi prisutni su se nakon izrade vjenčića okupili u crkvi, gdje su svojim sudjelovanjem na svetoj misi zahvalili Gospodinu na druženju i samoj prilici zajedništva. Svečano euharistijsko slavlje obogatili su svojim prisustvom gosti iz Bosne i Hercegovine; trojica franjevačkih đakona i jedan bogoslov, koji će upravo na četvrtu nedjelju adventa primiti sveti red đakonata.

Svečano euharistijsko slavlje predvodio je mons. Stanislav Hočevar, nadbiskup i metropolit beogradski uz koncelebraciju župnika i rektora katedrale, vlč. Mihaela Sokola, preč. fra Ilije Alandžaka, dekana Beogradskog dekanata, mons. Grzegorza Chudeka, ekonoma Nadbiskupije, p. Smiljana Milićevića, župnika župe Sv. Petra i vlč. Andreja Đuričeka, penitencijera i relatora Sinode.

Nadbiskup Hočevar je u interaktivnoj propovijedi djeci predstavio lik Majke Božije. Upućivajući ih na kip Gospe koji se nalazi u samoj crkvi, kip sa podignutim rukama prema nebu, Nadbiskup je želio napraviti paralelu sa čitanjem koje su djeca i mladi imali priliku da čuju toga dan (Iz 7, 10-14). Nadbiskup je djeci objasnio i samu simboliku kao i značaj adventskog vijenca, koji su imali priliku da naprave na radionici. Na kraju same propovijedi djeca i mladi u zajedništvu sa Nadbiskupom i svećenicima, pred kipom Marije – Majke Isusove, izmolili su molitvu – Zdravo Marijo i na taj način joj se zahvalili za ovaj dan i susret.

Na kraju svečanog misnog slavlja Nadbiskup je blagoslovio djecu ali i adventske vijenčiće koje su sami napravili i poslije odneli u svoje obitelji. Nakon kratke pauze za ručak djecu je posjetio Sveti Nikola i podijelio im darove.

1 prosinca 2021

Nema komentara

Comments are closed.