Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Vijesti

Djeca iz Subotice i Bačkog Monoštora posjetila Srijemsku Mitrovicu

Djeca iz Subotice i Bačkog Monoštora posjetila Srijemsku Mitrovicu

U subotu, 9. listopada 2021., u prijepodnevnim satima, u dvorište župe Sveti Dimitrije, đakon i mučenik pristigao je autobus učenika iz Subotice i Bačkog Monoštra. Razlog njihovog dolaska bio je posjet drevnom Gradu i druženje sa srijemskomitrovačkim vršnjacima.

Za napomenuti je kako se radi o učenicima koji pohađaju hrvatsku školu u Subotici i Bačkom Monoštru, te je ovaj posjet još jedan od izražaja podrške i suradnje sa srijemskomitrovačkom djecom koja u Srijemskoj Mitrovici pohađaju predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture. Djeca su došla u pratnji svojih natavnika iz škole, kao i predstavnika Hrvatskog nacionalnog vijeća, dok su ih u Srijemskoj Mitrovici dočekali djeca domaćini okupljeni oko nastavnika Daria Španovića, vjeroučiteljice Sare Žurovski, te svećenika Eduarda Španovića i Ivice Zrno. Po dolasku u Srijemsku Mitrovicu, djeca su se najprije okupila u župskoj crkvi Sveti Dimitrije, đakon i mučenik, gdje su imali priliku upoznati se sa katedralom Srijemske biskupije, te bogatom poviješću Grada i crkve gdje se nalaze. Tu ih je dočekao i domaćinski pozdravio mons. Eduard Španović, srijemskomitrovački župnik. Nakon posjeta crkvi uputili su se u dvoranu župe gdje su im se domaćini predstavili kroz tradicijsko blago narodnih nošnji. Njima se, također u svojstvu domaćina, pridružio vlč. Ivica Zrno, oblačeći i prezentirajući vlastitu narodnu nošnju. Na taj su se način djeca mogla upoznati sa bogatom baštinom tradicijskog ruha, postaviti pitanja. A za istaknuti je da su djeca promatrajući narodne nošnje povlačila paralele sa narodnim nošnjama iz svojega mjesta. Predstavljanje narodnih nošnji vodio je g. Kristijan Krpan, koreograf pri folklornom odsjeku Hrvatskog kulturnog centra „Srijem“ – Hrvatski dom.

Zatim je organiziran kratki predah i okrjepa, nakon čega su djeca pošla u obilazak Grada, gdje su posjetili Muzej Grada i Carsku palatu, te se i na taj način bolje upoznala sa bogatom povješću Grada Srijemse Mitrovice. Ovaj posjet i izlet još je jedan od lijepih pokazatelja suradnje između Hrvatskog nacionalnog vijeća, Hrvatske škole i srijemskomitrovačke župe, jer su zajedničkim radom i suradnjom omogućili djeci lijep izlet i subotnje druženje.

12 listopada 2021

Nema komentara

Comments are closed.